PNL indeamna partidele proeuropene sa marcheze impreuna sarbatorile nationale

Anul trecut, dupa ce alegerile locale s-au soldat cu formarea coalitiilor democratice in 21 de raioane, PNL a considerat oportuna si chiar imperativa marcarea in comun, de catre partidele democratice, proeuropene, a importantelor sarbatori ale R.Moldova – Ziua Independentei si „Limba noastra cea Romana”. In acest sens, presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, a propus tuturor presedintilor de partide, exceptindu-i pe comunisti si pe acolitii lor, formarea unui grup de coordonare a festivitatilor colective, comune, pentru a incuraja electoratul democratic in ideea ca fortele necomuniste pot coopera in mesaje pozitive de viitor, angajante pentru efectuarea transformarilor necesare in statul nostru.

Este bine stiut ca PCRM, care nu are nimic in comun cu Independenta proclamata de fortele nationale, care calca in picioare limba romana si ii persecuta pe cei 80 la suta de romani din R.Moldova, nu poate profita la infinit de ipostaza de forta majoritara in Parlament, alegerile locale demonstrind scaderea influentei lor si perspectiva trista de a fi rasturnati prin votul alegatorilor in parlamentarele din anul 2009. Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint, apreciat de toti romanii ca cel mai roman din toate timpurile, nu poate fi pingarit, in continuare, de comunistii care tot incearca sa-l transforme in purtatorul ideologiei staliniste a falsei identitati si limbi „moldovenesti”.

Fortele democratice trebuie sa demonstreze ca sintem noi la noi acasa si ca impostorii nu trebuie sa fie, cel putin, la putere. Mai bine ar fi, in general, ca ei sa dispara de pe arena politica, adica partidele de sorginte comunista sa fie interzise, inca o data, in statul nostru. Iar R.Moldova, eliberata de comunism si de aliatii lor, sa iasa din CSI, sa ceara cu toata forta plecarea imediata si neconditionata a trupelor ruse, sa declare ca vrea sa intre in NATO si in UE, ca vrea ca Romania sa fie avocatul si ajutorul nostru principal in realizarea acestor obiective.

Sint mesajele pe care fortele nationale ar trebui sa le spuna in cadrul manifestarilor comune, prilejuite de Ziua Independentei si de sarbatoarea „Limba noastra cea Romana”, chiar daca antinationalii comunisti schimba, prin lege, si denumirile de sarbatori.

Indemnam, si in acest an, fortele care se considera cu adevarat proeuropene, sa participe impreuna la sarbatorile nationale principale. PNL a reusit partial realizarea acestui obiectiv cind a marcat, pe 9 Mai, Ziua Europei, in Scuarul Operei Nationale, la care au mai participat trei partide democratice. Aceasta realizare trebuie multiplicata continuu.

Apel adoptat in sedinta BPC al PNL din 20 august 2008

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. …vedeti doamna, nici un comentariu pana la ora asta.cu subiecte de astea nu treceti pragul.

 2. Pentru Marele Ochi

  Chiar va imaginati ca asteptam comentarii? Nu se vrea sa se organizeze impreuna cu PNL- nu e nici o problema – sa se inteleaga toti ceilalti impreuna sa faca. Dar sa faca! Noi nu sintem cazuti din cer si pe 27 August, ca si pe 31 August, ne vom face datoria, pentru a nu lasa ca aceste sarbatori si simbolurile lor sa fie pingarite, in continuare, de pagini. Insa tacerea la care va referiti este elocventa – insa nu numai pentru mine, ca o intuiam – ci, mai mult, pentru ceilalti, asta si fiind scopul nostru – de a dezavua pe cine merita. Pentru cine intelege. Iar pentru cine nu intelege – asta e.

 3. Doamna Vitalia Pavlicenco

  Un stimat domn , mi-a spus sa nu votez pentru „Pavlicenco si PNL sunt periculosi si calca peste tot doar ca sa ajunga la putere” .
  Vreau sa va intreb, ce face concret pentru oameni ca sa va dea votul de incredere inca pentru patru ani?
  Mergind la alegeri fara alte partide, aveti sanse de a intra in parlament ? Dar raspunsul sa fie sincer si foarte real.

 4. De ce acum? În 20 august dumneavoastră faceţi un apel către partidele pro-europene să marcheze împreună sărbătorile naţionale, 27 respectiv 31 august. Cât a mai rămas până atunci? de ce nu aţi făcut apelul mai devreme, cu cel puţin o lună înainte. Ori fiecare eveniment trebuie planificat din timp şi bine-gândit. Po

 5. Pentru Femeia Verde

  Verde o fi de la PLDM cumva?

  Pentru a depune flori impreuna de aceste zile nu e nevoie de o luna. Pentru a face o intilnire cu adeptii si a le spune citeva cuvinte nu e nevoie de mai mult de o saptamina. Noi, PNL, oricum, vom merge organizat sa depunem flori si dupa aceasta vom sarbatori in cadrul partidului. Am demonstrat si prin actiunea noastra de la Ziua Europei, de la 9 mai, ca e bine sa facem actiuni comune. Nu cred ca lipsa de actiuni comune tine de lipsa de timp. Eu cred, in general, ca dupa localele din 2007 democratii trebuie sa aiba un comportament coordonat, pentru a oferi speranta de alternativa la putere in fata comunistilor. Dumneata crezi altfel? Crezi ca daca democratii, ca zisul crestin Rosca, da in cap necomunistilor, va fi bine pentru viitorul nostru? Eu cred ca nu. Iar timpul va arata daca am sau nu am dreptate.

 6. Pentru Sandu

  In primul rind – nu cred ca cel ce v-a spus e un stimat domn.

  In al doilea rind, votati cu cine doriti, ca Stinga si Dreapta camuflata o duc bine la noi, mai rau e cu situatia populatiei.

  In al treilea rind, va rog sa-mi dat exemple concrete care sa demonstreze – dincolo de motivul invidiei si fricii de pozitiile PNL – ce cazuri si fapte concrete au facut dovada ca “Pavlicenco si PNL sunt periculosi si calca peste tot doar ca sa ajunga la putere” . Cind am fost noi la putere?

  Sa-mi spuneti sincer si concret peste ce am calcat, pentru ca mor de curiozitate.

  Poate am luat oameni de la alte partide? Poate am colaborat cu comunistii? Poate nu am semnat toate initiativele bune, venind de la oricare democrati? Si multe, multe altele in acest gen. De asemenea, cititi de pe site-ul PNL Realizarile national-liberalilor si sa-mi spuneti – sincer si concret – care pericol vine de la PNL. Poate pericolul sa scapam de influenta si dominatia Rusiei si sa ne apropiem, ba chiar sa ne unim cu Romania, ca unica sansa de a scapa spre o lume civilizata, spre NATO si UE?

  Cei din opozitie – repet – nu opereaza cu banii publici sa faca ceva concret, notiune ce trebuie precizata. Concret inseamna sa sadesti un copac, sa cumperi o plapuma pentru sinistrati, ca sa fii populist si s ate arate la TV, sau concret inseamna sa propui, de exemplu, anularea vizelor pentru cetatenii tarilor UE, ca sa aiba Moldova avansuri si puncte cistigate ca UE sa dea un regim facilitat de vize, asa cum am propus si inaintat asta si multe alte atitea initiative, ce figureaza si ce vor mai figura pe blog? In curind voi posta initiativa privind limba romana si sa vedeti foarte bine cine a semnat si cine nu dintre deputati. Poate dezavuarea altor politicieni prin pozitia transanta a PNl este periculoasa pentru aceia si pentru altii ca ei?

  Nu pot spune astazi care va fi sansa noastra in alegeri. Decziile se iau la noi de membrii BPC si DPN, nu de Pavlicenco. Deocamdata avem decizia ca participam in alegeri. Forma o decidem in functie de situatia politica, de posibilele cooperari cu alte partide si de interesul cetatenilor. Ce fel de raspuns sincer sa va dau? Sint decizii, nu raspunsuri sincere. Dumneata crezi in sinceritatea celor ce fac sondaje pe la IPP? Sondaje despre care lumea spune ca trec avizarea la Presedintia lui Mark Tkaciuk? Special am spus Tkaciuk, si nu Voronin. Cititi materialele de pe site-ul PNL, dupa care imi veti pune intrebari mai concrete si mai competente, nu bazate pe sugestia unui om, stimat, poate, dar de altcineva…

 7. Doamna Pavlicenco

  Acum sunteti la putere, sunteti in prlament, si sunt sigur ca puteti face mult mai mult. Mi se pare ca permanent dati vina pe comunisti, in cazul in care nu faceti ceva. Da, la nivel declarativ, sunteti foarte bine pregatiti.

  O intrebare, cum vedeti unirea cu Rominia, atita timp cit doar multi din aceste tari nu si-o doresc.

 8. Idea unui 9 mai comun a fost una foarte bună, totuşi nu cred că ar trebui discutate unele “scăpări” de atunci, datorate tocmai lipsei de timp, pentru a nu deteriora imaginea de un 9 mai al partidelor pro-europene.
  Sunt pentru neagresiune între partidele de opoziţie (între care cred că Roşca nu-şi are locul), iar un comportament coordonat între acestea este mai mult decât bine-venit, însă această coordonare ţin să cred că se face din timp.

 9. Iar în ceea ce priveşte culoarea verde… E „doar” culoarea anului, în toate privinţele. 🙂

 10. Pentru Femeia Verde

  Cred ca la capitolul corectitudinii si – mai mult – al rabdarii – PNL a fost mai mult decit tolerant. Chiar Filat a spus ca echipa apreciza ca nu ne-am isterizat cind au hascuit pentru PLDM jumtate din PNL. Dumnezeu cu ei. Au ramas cei cu principii, au plecat, in mare, profitorii. Se va convinge si Filat pe cine a luat. Noi nu atacam, uneori doar explicam oamenilor care ne intreaba cum stau lucrurile. Noi am gasit si gasim oameni buni, in continuare, si sintem foarte bucurosi pentru asta. Un pact de neagresivitate trebuie semnat, dar, fara Rosca, e degeaba. Insa cu Rosca nu se va putea. Si-atunci – va rezulta ca cine e cu mai multi bani, e mai vizibil, cine nu – trebuie sa taca sa nu atace, dar uneori trebuie sa-ti construiesti campania electorala pe diferenta. Asta vom face noi, daca nu vom gasi formule de unire in actiuni.

  Si va dau un exemplu. La PRO TV s-a spus ieri ca au depus organziat flori numai AMN si PLDM. Au fost cite maximum 15 oameni. Noi, PNL, va puteti uita pe site-ul http://www.pnl.md, si pe blog la comunicatul de presa despre depunerea florilor pe 27 august – am depus in numar de 130 de oameni, veniti din toate raioanele R.Moldova. Insa NICI O REFERIRE LA PROTV, desi le-am dus caseta. Uneori am impresia ca cineva nu doar plateste pe cineva sa il arate pe el mai des, ci pentru ca sa nu arate mai mult pe nimeni… Si nu e bine, ca asta ne inraieste si ne vom supara si vom spune totul ce credem si noi despre unii si despre altii… Nu sintem PPCD si Rosca, dar si rabdarea noastra are capat. nu? ca doar avem si demnitate, pina la urma. Sloganul blogului meu este „Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate” (Ion Antonescu)

 11. Doamnă Pavlicenco,
  din câte am observat „colindând” mass-media online PLDM-iştii erau mai mulţi decât PNL-iştii pe 27 august. Iar în ceea ce priveşte „ocolirea” PNL-ului de către mass-media şi alte instituţii, poate că vor să vă facă să realizaţi unele lucruri? Poate că de fapt vă vor binele mult mai mult decât credeţi dumneavoastră… Nu vă pune în gardă faptul că înainte eraţi mult mai mediatizată?

 12. Vai! Doamna Pavlicenco, pai dumneavoastra ati mers la 27 august ca sa depuneti flori pentru a fi mediatizata sau pentru ca e o sarbatoare care este in inima dumneavoastra?

 13. Pentru Alexandru

  Vai, alexandru, PLDM si AMN au mers la 27 august ca sa depuna flori pentru a fi mediatizati sau pentru ca e o sarbatoare care e in inima lor?

  Eu nu stiu ce e in inima oamenilor din aceste partide, dar noi ne-am intrunit la receptia noastra, la sarbatoarea noastra in cadrul partidului, unde oamenii au vorbit, mincat, cintat, dansat si au ramas extrem de multumiti pentru idee, atomsfera sincera, efortul si respectul nostru. Vrei sa-ti dau caseta ca sa-ti strici si mai tare dispozitia?

 14. Pentru Femeia verde

  Doamnă Pavlicenco,

  Nu stiu ce presa ati colindat, dar PLDM-isti nu au fost, in nici un caz, multi, cu atit mai putin comparativ cu PNL. Eu cred ca doar un oorb sau un om subiectiv nu ar vrea sa vada ca PLDM-ul e umflat de o anumita presa, dar va paste pericolul pierderii vigilentei. Asta in primul rind. Iar in al doilea – nu cadeti in derizoriu. Ar fi mai bine preocuparea pentru PNL s ao transferati pe preocuparea pentru PLDM-ul terfelit de PPCD. Asta asa, fara ca sa fiu prea rea.

 15. Eu, ca cetatean al Republicii Moldova am depus flori pentru ca asa am simti eu, nici intr-un caz oentru a fi mediatizat. Daca am fost mediatizat, foarte bine, daca nu, ce sa fac? Sa ma apuc sa plang ca nu m-a mediatizat Protv-ul? Ba ca le-am mai trimis si o caseta pe care aia n-au postat-o. Vai, ce ingrati jurnalisti mai sunt la Protv.

 16. Pentru Alexandru

  Dumneata, ca cetatean al RM, ai depus flori pentru ca esti la PLDM. daca nu erai, nu depuneai. De ce ai mai depus? Nu pentru ca abia asteptai sa te scoli dimineata si sa le depui, ci pentru ca asa ti-a cerut partidul, pentru imaginea si mediatizarea sa. Si nu umbla cu demagogie comunista, sovietica, pentru ca celor tineri nu le sade deloc.

  Cit priveste mediatizarea, mai intereseaza-te daca poti cum se face asta la voi, la PLDM, si povesti bancuri acoperindu-te doar cu anonimatul. Nu uita ca pe blog sintem in conditii inegale – eu sint pavlicenco, iar voi – vacutza, femeia in verde (am impresia ca o materializez in imaginatia mea) s.a., de aceea, depinde de nobletea, generozitatea si de calitatea spiritului ca te infringi cind postezi, sa nu abuzezi de aceasta inegalitate de ipostaze.

 17. Doamna Pvlicenco, un simplu click pe numele „alexandru” va va face publica identitatea mea. Si sunt sigur ca o si cunoasteti.
  Eu, depun flori de 5 ani, de cand locuiesc in Chisinau, asa ca va rog s-o luati mai moale cu aprecierile de genul celor facute mai sus.

 18. Doamnă Pavlicenco,
  1. filat.md ar fi o sursă (sunt poze ale PLDM-iştilor la aces eveniment)
  2. Preocuparea pentru PNL a mea (mai specific: proprie) e una destul de pozitivă. Nu ştiu de ce (probabil văzând cuvîntul „verde” în numele meu), aţi crezut că sunteţi atacată de PLDM. „Atacurile” mele sunt de fapt nişte replici la nişte atacuri „subtile” ale dumneavoastră…

 19. Pentru Femeia Verde

  daca acest mesaj e in spirit pozitiv, fara subtext, atunci cred ca eu ceva nu pricep:

  „Din câte am observat “colindând” mass media online PLDM-iştii erau mai mulţi decât PNL-iştii pe 27 august. Iar în ceea ce priveşte “ocolirea” PNL-ului de către mass-media şi alte instituţii, poate că vor să vă facă să realizaţi unele lucruri? Poate că de fapt vă vor binele mult mai mult decât credeţi dumneavoastră… Nu vă pune în gardă faptul că înainte eraţi mult mai mediatizată?”

  Pot adauga doar cea ce le-am spus unora din presa. Voi, in loc sa dati ca spune unul Pavlicenco impotriva comunistilor, spune Ghimpu impotriva com., spune Filat impotriva com…, voi il dati numai pe Filat. Bine, nu spunem ca Filat l-a votat pe Voronin si in primii ani din aceasta Legislatura a tacut, acum apara interesele „boborului”. Dar asa vom lasa noi oamenilor impresia ca sint cit mai multi ontra PCRM si a aliatilor acestuia? Eu cred ca asta e gresit. Repet – parerea mea e ca unii sint platiti nu doar sa dea pe cineva, dar si sa nu dea pe alticineva.

  Pe 27 august PNL a avut in jur de 130 de oameni, dar nu asta conteaza. Conteaza ce am spus mai sus. Dedesubturile afirmatiilor mele sint „specifice” doar cind simt acelasi lucru in postari. Dialogul, in general, este o competitie. Comunismul va cadea cind va muri ultimul las – spunea Paleologu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *