PNL raspunde la 10 intrebari ale presei

Pornind de la mai multe intrebari vizind pozitia PNL, adresate de vizitatorii blogului, postez interventia mea, ca presedinte de partid, in Spatiul pentru dezbateri publice din Scuarul Operei Nationale, tinuta la Chisinau, 3 februarie 2007

 

Dragi prieteni, nu avem aici un miting, ci o discutie publica, pe care nu o putem avea altundeva. Noi nu avem televiziune publica.

 

Vorbesc nu numai ca deputat si presedinte al PNL, ci si ca cetateanca romana din anul 1992 – si nu admit ideea de a se renunta la cetatenia romana pentru a intra in Parlamentul de la Chisinau.

 

Vorbesc si ca fost deputat activ, cinci ani, in Adunarea Parlamentara NATO, de unde tot democratii nostri m-au exclus, dar asa se intimpla pe la noi, dupa care ne intrebam de ce ne conduc dusmanii.

 

In toamna lui 1999, cu doua zile de summitul OSCE de la Istanbul, am obtinut, la sesiunea AP NATO de la Amsterdam, o Rezolutie privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova si Georgia, rezolutie pe care am remis-o, in dimineata plecarii delegatiei la Istanbul, reprezentantilor MAE, care plecau la un simmit OSCE, unde Rusia se angaja sa paraseasca militar R.Moldova. Moldova era guvernata atunci de Alianta pentru Democratie si Reforme.

 

NATO e durerea principala de cap a comunistilor, a Moscovei si a Tiraspolului, dar si a unor partide pe care le credem democratice, dar nu accepta ideea NATO. De ce? Cineva, de pe undeva, nu le permite. Accept integral ideea presei ca atitudinea fata de NATO este hirtia de turnesol pentru democratismul si europenismul partidelor noastre, pentru problema nationala. Nu vom iesi din sfera de influenta rusa, daca nu vom trece in sistemul de securitate occidental.

 

National-liberalii au pledat constant pentru aderarea R.Moldova la NATO. Sa nu ne spuna noua astazi pepecedistii ca numai ei si inca nu stiu cine acolo pledeaza sincer pentru NATO! PPCD mai bine ar raspunde cum umple «Flux»-ul cu NATO, dar nu semneaza modificarea articolului 11 din Constitutie pentru a abandona neutralitatea. Precum nu semneaza nici initiativa de modificare a denumirii limbii – din moldoveneasca in romana. Pe aceasta initiativa si-au pus semnatura 26 de deputati, nu si PPCD, pe care, personal, nu-i vad ca opozitie actualei guvernari comuniste. Am aici initiativele. In ultimul sondaj IPP – asa cum este el, « aviyat », mai intii la Presedintie, PNL este apreciat ca avind cel mai clar mesaj proNATO.

 

Nu acceptam manipularea ca neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie. Aceasta neutralitate nu e respectata, in primul rind, de Rusia, care nu-si retrage trupele, nu e recunoscuta, nici garantata de nimeni. Dar daca ne spun comunistii si altii ca trebuie sa respectam Constitutia, de ce Voronin nu respecta simbolurile nationale constitutionale – Stema, Tricolorul, Imnul, pe care vrea sa le schimbe acum, declarind nevalabila alegerea primului Parlament democrat? Simbolurile nationale sa le schimbam, dar neutralitatea si limba moldoveneasca in romana – nu?! Iata duble standarde si fariseism!

 

A nu accepta NATO inseamna a face pe placul Putinilor, Medvedilor, Grizlovilor, Smirnovilor, Sevciucilor, Antiufeevilor, Maracutilor si – de la Chisinau – al Tkaciucilor, Reidmanilor, Voroninilor, Moreilor, Resetnicilor, Papucilor si Sandalelor comuniste.

 

Vom invinge numai daca vom ne vom desprinde – in mod hotarit – de sfera de influenta rusa, daca vom accepta ca – in situatia cind Romania e membra NATO, iar Ucraina si Georgia vor deveni in curind, – nu pot ramine doar RM si «RMN» in afara NATO.

 

NATO inseamna un parteneriat strategic si cu SUA, si cu Europa, inseamna investitii, stat de drept, economie liberala, capitalista, sector privat extins si mediu ecologic nepoluat, inseamna democratie si prosperitate, inseamna justitie si libertatea presei. Nu vin banii daca nu avem justitie si valori democratice ca in tarile NATO.

 

Insa, cit vom avea pe cap napasta si prapadul comunist, dar, de fapt, o grupare criminala ce supune populatia, in continuare, genocidullui, in plin secol 21, ca si in secolul 20, nu vom ajunge in sistemul de securitate nord-atlantic. Noi trebuie sa devenim furnizori de securitate, sa rezolvam problema nistreana, inclusiv cu NATO. Sa renuntam la Acordul de incetare a focului din 1992, care inseamna desfiintarea Comisiei Unificate de Control si plecarea falselor forte ruse de pace, care le-au ajutat separatistilor sa-si faca statul represiv. Am depus de doi ani in Parlament initiativa, care se tot mureaza in sertarele lui Lupu si Ostapciuc.

 

Reprezint Partidul National Liberal si apreciez acest spatiu liber de dezbateri publice. Cred ca nu numai comunistilor acest spatiu nu le convine. Cred ca nici PPCD, care spune o opinie in «Flux», dar face altceva in teritoriu si in Parlament, care ramine alaturi de comunisti. Ei vorbesc de CSI, dar s-au pronuntat impotriva iesirii din CSI, cind am inaintat initiativa legislativa in Parlament impreuna cu Valeriu Cosarciuc. Cum sa-i mai crezi?

 

Acuma scriu in “Flux” despre pericolul unirii liberalilor. De ce se tem si ne tot imping spre Moscova, unde, de fapt, PPCD a fost si ramine – cu sau fara comunisti? Oare nu exact ei spun una si fac alta, umblind cu minciuni despre alte partide, care, cica, nu ar avea un mesaj clar despre NATO! PPCD este principala piedica pentru o alternativa democratica la putere in R.Moldova, azi comunista inca.

 

PNL a avut constant un mesaj clar proNATO, dar si actiuni concrete – activitate in AP NATO, atitudini si initiativa de modificare a Constitutiei, impreuna cu deputati din Opozitie, nu si cu PPCD, care se tot teme sa nu-l supere pe Voronin.

 

De aceea sprijin punerea de intrebari de presa libera despre ce se intimpla. «Timpul» a pus citeva intrebari pentru a lamuri pozitiile partidelor. Noi avem – la toate cele «Zece puncte si Punctum» – raspunsuri probate prin actiuni, nu prin vorbe goale. Si cind vom raspunde toti asa, vom realiza ceea ce a spus poetul Nicolae Dabija – sa mergem uniti spre 2009. Daca nu se va realiza, raspunderea va fi a tuturor democratilor.

 

Referitor la “Cum sa deosebim un partid rau de un partid bun, ca sa nu mai gresim inca o data in alegerile din 2009?”, amintim si ca cele 22 de conditii pentru un eventual Presedinte al R.Moldova, formulate in anul 2005, cind eram vicepresedinte al Fractiunii AMN in Parlament, includ aceste 10 puncte si am raspuns inca atunci univoc.

 

ASTFEL, iata cum raspunde PNL intrebarilor „TIMPUL”-ului:

 

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena 1 despre aceasta, intr-o emisiune moderata de Lucia Culev.

 

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

 

3. „Atitudinea fata de relatiile R. Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Stiti cine a spus ca nu voteaza iesirea din CSI – comunistii, AMN, PPCD, PD s.a. In Parlament a fost depusa o a doua initiativa de iesire din CSI, semnata si de national-liberali, care nu se examineaza, incalcindu-se Regulamentul privind activitatea Parlamentului.

 

4.„Atitudinea fata de relatiile R. Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.

 

5. „Atitudinea fata de intrarea R. Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Vad ca numai pepecedistii nu inteleg mesajul nostru, inselind opinia publica. Noi am adunat pina in prezent 13 semnaturi ale deputatilor pentru a modifica, prin Parlament, articolul 11 din Constitutie.

 

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie.

 

7.„Atitudinea fata de adoptarea de urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate, plus toate interpelarile mele despre facerea publica a oricarui dosar si document despre orice cooperare a mea cu orice structuri oculte. Am toate raspunsurile de la SIS, sint unicul deputat care am solicitat ferm aceasta.

 

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – la initiativa mea, un grup de deputati am depus, acum doi ani, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc., fapt invocat in diverse declaratii in Parlament.

 

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci au devenit foarte „anticomunisti”. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

 

10.„Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin” – comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care vrea sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie si depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.

 

Jos comunismul si aliatii lor!

 

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
  1. Mai am si eu o intrebare … inocenta:) A 11-a. De ce moldovenii sunt satui de politica si politicieni?

  2. au vazut cu totii ce se intampla in Georgia!
    un razboi, suferinta, vieti grele, economic distruse.

    intr-o situatie cat de cat similara este si Rep. Moldova
    doar ca Rep.Moldova are „norocul” sa nu aiba la granita direct Rusia.

    ce se intampla in Georgia va afecta puternic ceea ce se va intampla in Rep. Moldova.

    Eu personal consider ca daca politicienii Rep. Moldova ar accorda MAXIMA SERIOZITATE asupra celor 10 puncte emise de dvs (in sensul de a fi accordat atentie la lucrurile care AR ADUCE REALMENTE SECURITATE Rep. Moldova !!) lucrurile ar fi stat mai bine pentru Rep. Moldova.

    In presa din Romania se exprima multe opinii din care doua mari:
    – neintrarea Georgiei in NATO, chiar daca doreste extrem de mult a fost foarte bine calculata, si FAPTUL CA DORESTI SA INTRI IN NATO SI UE NU INSEAMNA CA ESTE INDEAJUNS !
    si ca NIMENI NU CONFLICTE INTERNE MOCNITE NU VA INTRA NICI IN NATO SI NICI IN UE !!!

    marile tari militare nu doresc „atragerea” intr-un razboi care nu este (direct) al lor !! de ce sa lupte italienii de exemplu in razboiul din Georgia? in plus exista POLITICA NATO care exprima faptul ca este o umbrela pentru tarile care au democratie si au si stabilitate si securitate minima, FARA CONFLICTE. DE CE? pentru ca NATO doreste EXTINDEREA „UMBRELEI” DE SECURITATE CIVILIZATA si NU doreste extindere fara minte cu forta care poate degenera nu in extinderea pacii ci EXTINDEREA UNUI RAZBOI !

    deci politicienii din Rep.Moldova (macar cei care inca nu s-au facut vinovati de tot felul de tradari CLARE ale interesului national!!! si care au lucrat si lucreaza in detrimentul securitatii Rep.Moldova si in sensul cresterii influentei Federatiei Ruse pentru ca sunt TRADATORI DE TARA – SI NU DE TARA Romania CI DE TARA REP. MOLDOVA CA SA FIU CLAR SI NU LASA NICI UN DUBIU) ar trebui ca sa inteleaga ca epoca naivitatii si copilariilor sa terminat ! si trebuie inceputa politica matura !!

    Conflictul din Georgia demonstreaza urmatoarele lucruri CARE SUNT FAPTE CLARE, ESTE O REALITATE DE NECONTESTAT :

    1. – Rep. Moldova nu va intra in NATO cu Transnistira sub ocupatie rusa, pentru ca nici macar Georgia cu toate eforturile (si este sprijinita indirect de americani si NATO dar care nu se va implica direct sub nici o forma – pentru ca la o adica nimeni nu este datori Georgiei cu nimic, dar totusi multe tari o ajuta, nu o lasa chiar singura) nu a intrat in NATO chiar daca era un sentiment bun la summitul de la Bucuresti. pentru ca marile puteri nu joaca cu sentimente ci cu FAPTE.
    Dealtfel Rusia NU VA PARASI niciodata transnistria (zona ruseasca) !

    2. – Rep. Moldova nu va intra in UE daca nu intra inainte in NATO. TOATE TARILE DIN EST care au aderat la UE a trebuit sa adere la NATO inainte !!! Estonia, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia, Romania, Bulgaria TOATE !
    fara exceptie! cine crede altfel este un mare idiot !

    3. Rep. Moldova trebuie sa depaseasca notiunea de tara vai de capul ei si care este silita sa se multumeasca cu firmituri de la marile puteri !! Rep. Moldova trebuie sa DEVINA O TARA STABILA IN CARE OAMENII SA TRAIASCA DECENT SI CARE SA NU MAI FIE NEVOITA SA II PLECE CETATENII LA EMIGRANTI SI SA MUNCEASCA LA NEGRU !
    este nevoie ca Rep.MOldova sa devina o tara in care cetatenii sa inceapa sa munceasca in tara lor si legal, SI IN SIGURANTA !
    Nu ca se va isca un razboi si o bomba ii va omori familia, distruge casa, masina, etc… !!!

    Acum Rep. Moldova in aceasta stare de „neutralitate” are situatia proasta la toate capitolele: national, economic, militar, social.
    Rep. Moldova parca ar fi o gaina prinsa in latz si care nu poate sa fuga pentru ca este legata… eh… acest latz este partea pro-Rusia din Transnistria, de care Rep.Moldova ar trebui sa desparta in mod civilizat si democratic: prin referendum.

    Trebuie sa scapati de Federatia RUsa pentru ca ea nu a garantat nimic, singurul aliat al Rusiei este doar Rusia, atat !!! dealungul istoriei a incalcat orice tratat care i sa parut fara nici cea mai mica remuscare!
    Si daca a scapa de acest cosmar si umbra neagra care nu va permite sa va dezvoltati, inseamna a renunta la partea pro-Rusia a transnistriei (care oricum nici nu a fost vreodata in componenta Moldovei Istorice a lui Stefan cel Mare) atunci consider ca ar trebui renuntat odata pentru totdeauna la acest cui a lui pepelea care va sugruma.

  3. apropo de „In presa din Romania se exprima multe opinii din care doua mari:….”

    al doilea sentiment a fost: „ce bine ca suntem in NATO!”

    uitasem sa spun…

  4. Pentru Ed___________

    Si eu cred ca ceea ce se intampla in Georgia va afecta puternic ceea ce se va intampla in RM. Intr-adevar, numai cine nu se gindeste la interesul national al RM nu are o atitudine serioasa fata de aceste zece puncte puse de presa in fata partidelor.

    Cred ca v-ati convins ca national-liberalii au acordat mereu MAXIMA SERIOZITATE acestor 10 puncte, ce ar aduce stabilitate economica si politica, securitate euratloantica si viitor democratic RM.

    Cred ca agresivitatea Rusiei fata de Georgia este pentru ca Moscova NU ACCEPTA INTR-UN MOD CATASTROFAL ADERAREA GEORGIEI LA NATO, DAR NICI LA UE!!! Cind, recent, au fost in Moldova importanti factori rusi, ei au spus clar ca Rusia nu vede RM nici macar in UE, ca sa nu mai spunem de NATO. Si au mai spus ca vor depune orice eforturi pentru a reface spatiul sovietic.
    Spuneti de „politica matura”. Pai, politicienii nostri gindesc exact invers – ei cred ca a nu avea o pozitie clara, a fi „macar oleaca prorusi”, pentru orice eventualitate este exact „a face politica matura”, nu ca PNL „care ce crede, asta spune.

    Cred ca decizia summitului de la Bucuresti privind viitoarea invitare a Georgiei in NATO a fost un factor prin care Rusia nu a ramas la o parte de conflictul din Georgia.

    Sint de acord ca Rusia NU VA PARASI NICIODATA Transnistria (zona ruseasca)! In aceasta privinta, am spus, inca in 1992, dupa summitul de la Istanbul, ca deciyia de retragere militara a Rusiei va fi doar un bluf si ma miram cu cint lesin vorbeau diplomatii nostri despre „marea realizare a diplomatiei tinere moldovenestin in acest sens!”.

    Iarasi, sint absolut de acord ca RM nu va intra in UE daca nu intra inainte in NATO. Insa cele mai mari partide politice de la noi NU CRED ASA.

    Latzul RM s-ar rupe daca aceste partide ar fi ca un pumn pentru interesul national romanesc si s-ar desprinde de mama vitrega rusa. Insa in aceste partide sint oameni legati de interesele rusilor.

    Trebuie „sa scapam” cu totii de Rusia, doar ca singura, RM ii vine greu sa obtina acest lucru. Poate ca acum, cind SUA si UE au mai vazut pozitia Rusiei, trebuie sa inteleaga – nu te poti impaca niciodata cu Rusia.

    Rusia nu are nici un interes ca RM sa fie dezvoltata, asta inseamna ca i-ar mai scapa RM din miini, iar gazele rusesti nu ar mai fi instrument de santaj.Ca si Transnistria prorusa. Inca in 1992 spuneam ca trebuie ori schimb de populatie, ori schimb de teritorii, in care sa fie implicata si Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *