Fiecare roman trebuie sa poata spune: Tara mea nu m-a uitat!

Un vizitator al blogului meu, pe nume Stalinus, face urmatoarea postare pentru un alt vizitator:

„In 1940 sub efectul intelegerilor intre Hitler si Stalin, Romania pierdea doua importante parti din teritoriu (Basarabia si Nordul Bucovinei la est) si Ardealul de Nord la Vest.

Nu am auzit niciodata niciun repros din partea ardelenilor din teritoriul ocupat atunci si nici armata si functionarii care se retrageau de acoilo nici nu au fost scuipati nici huduiti prin comparatie cu Basarabia,

A continua cu ideea tradarii si a abandonarii in conditiile in care Romania a PIERDUT ARMATE INTREGI in 4 PATRU ani de razboi pe frontul de EST nu e nici ignoranta. E NESIMTIRE !!! NESIMTIRE si abrutizare.

Sa-ti intre bine in cap: NU AVEM in conditiile in care pui tu problema NICIUN FEL DE DATORIE FATA DE VOI sau mai bine zis fata de cei care halucineaza ca tine.
Bunicii mei (din partea tatalui) au fost amindoi in Basarabia ca invatatori pina in 1940, iar bunicul a luptat 4 ani pe frontul de vest. Cind eram copil si mergeam pe la el, ma punea sa-i pipai schijele ramase in picior si in git. Imi spunea: “uite astea le-am primit pentru Basarabia”, iar eu nu voi permite oricarui troglodit sa-si dea ifose in fata mea cu pretentii ca am nu stiu ce datorii la el. AI INTELES?”

Reproduc, in continuare, postarea mea:

„Citind postarea dumitale, si despre bunic, am avut un nod in git. Exact asa simtim si noi. Fiecare familie romaneasca a avut de suferit din cauza odiosului regim comunist – cam asa imi intitulasem, prin 1997-98, un interviu. Insa comunicarea ne apropie si trebuie sa ne apropie, sa ne lecuim reciproc ranile. Vor ramine cicatrice, dar poate mai neobservate… Pentru ca, daca fiecare va ramine cu durerea sa separata, faptul nu ne va apropia.

Un alt aspect ar fi politicile de azi ale oficialilor, ma refer la Romania, pentru ca e si tara noastra, a tuturor romanilor, politici care nu ar trebui sa neglijeze durerile de neuitat ale romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. M-a impresionat pina la lacrimi si m-a incurajat ceea ce a spus, la ultimul congres extraordinar al PNL (la care am avut onoarea sa fiu invitata), fostul ministru roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu – “Romania trebuie sa faca astfel, incit fiecare roman din afara granitelor Statului nostru sa poata spune “Tara mea nu m-a uitat!”

Loading Facebook Comments ...

82 Comments

Add a Comment
  1. D-na hai sa spunem ca inteleg optica afirmata – de ce nu vrea lumea cu romanii, desi e o deformare a realitatii cu rusii si rusificati, numai in orase sunt multi, satele sunt pline de romani care desi le mai scapa procentul nu e asa mare precum in orase, cum aveti de gand sa schimbati ceva pentru cei de acolo ?

    Cred ca sunteti constienta de faptul ca din ce in ce mai multi (din cei care pleaca) nu se vor mai intoarce, nu neaparat din cauza nivelului de trai dar a politicii de izolare.

    De ce nu duceti o politica de constientizare sa faceti ceva, vreun referentum sa-si declare omul nationalitatea, caci cu moldovean, sa fim lucizi, tot asa se va merge si de acum inainte, punctul asta va fi un impediment si un motiv de zazanie permanent.
    Iar cu intelegeri, oricate vor fi tot nu se va ajunge la un rezultat satisfacator pentru nimeni in conditiile date, dati lumii sansa, sau ocazia, sa-si afirme pe fata identitatea pentru a da si romanilor motiv de apreciere din partea lor, cred ca ar fi un pas inainte.

  2. Doamnă Vitalia Pavlicenco, dacă vreţi să vă convingeţi de justeţea celor spuse de mine, călătoriţi mascată prin Basarabia cu o maşină cu numere de Germania sau Franţa, vorbiţi franţuzeşte sau nemţeşte cu mult stimaţii poliţişti de la Poliţia Rutieră a RM şi vă veţi convinge.

  3. Pentru Monica

    Tot ce ai scris e adevarat, dar nu mi-o iau in circa. Nu am fost la guvernare. Si eu aici lupt contra acestor lucruri, Deci, sintem pe aceeasi parte a baricadei, chiar daca sintem pe maluri diferite ale Prutului.

  4. Pentru Anti-Moldovean

    Ori nu cunoasteti prea bine situatia de la noi, ori stiti numai sa constatati si sa aduceti invinuiri. Altceva nu prea stiu ce sa va spun, pentru ca va adresati mie, dar prin ce spuneti ar trebui sa va adresati celor de la guvernare, unde eu nu sint si mijloacele lor nu le am. Nu va inteleg abordarea in dialogul cu mine. Ori nu ma cunoasteti, ori nici nu vreti sa ma cunoasteti si nu stiti ce am facut. Intrati pe site-ul http://www.pnl.md si mai cititi, ca imi trebuie o saptamina sa va scriu ce facem noi aici. Dar e deja scris totul pe Internet. Nu va suparati, dar nu pot sa o iau mereu de la capat, ca nu mai fac nimic altceva. Deja de citeva saptamini tot vorbim ce facem si rezulta ca daca vine un vizitator nou o incepe cu aceleasi intrebari, de parca prima data discutam? Nu inteleg, cu toata dorinta mea de a intelege…

  5. Pentru Monica

    Nu trebuie sa-mi spuneti cum sa calatoresc. Ginerele meu a fost furat in noaptea propriei nunti, i s-a cerut o suta de euro cind plecase la doi pasi sa ia un fir sa puna muzica macedoneana. A fost sechestrat de politie si dus la intuneric si tinut, de nu-l mai gaseam. Abia l-am sunat pe telefon german si l-am salvat ca MIRE! Apoi am stat de vorba patru ore cu Mihai Cibotaru, seful politiei, si mi-a adus intr-un sfirsit decizia ce s-a intimplat cu politistii aia corupti care fac bani si pentru sefu’. Am fost la ministrul Papuc, la fel, cu trei chestiuni, una fiind persecutarea masinilor cu numere straine. Degeaba. Sint dusmanul politistilor moldoveni. Va pot spune asa la infinit. Dvs. nu stiti, pur si simplu, cu ce ma ocup si ce fac, de aceea va pare ca acum descoperiti America spunindu-mi niste lucruri de mine nu doar stiute, dar si sesizate.

  6. pentru Monica, AntiMoldovean, si restul

    1. circulati cu o masina inmatriculata in orice tara pe drumul de la Bucuresti la Constanta si o sa vedeti acelasi lucru. Dealtfel a fost cu camera ascunsa la o TV din Romania cum un om a luat o Dacie 1300 foarte veche, a platit spaga la RAR desi in mod normal nu trebuia sa circule pe drumurile publice, apoi de pe drum a intalnit 10 politisti !! romani binenteles!
    eh… 8 au acceptat mita, unul nu a acceptat mita dar la lasat sa treaca, abia al 10lea nu a acceptat mita si nu la lasat sa continue drumul.

    asa ca…

    2. ORICE OM SE POATE SCHIMBA si in bine si in rau.
    ca sunt unii reticenti… NORMAL daca asta au trait atata timp, si mai mult conducatorii din timpu URSS si-au dat mana cu partidul comunist si RECONDUC TARA IN STIL KGB-ist !!!
    si cand libertatea presei, de exprimare politica, de exprimare publica, este oprimata si la toate TV controlate de comunisti ca sunt la putere se face propaganda pe teza KGBista atunci ce vrei ?

    3. sunt convins 100% ca moldovenii din Rep.Moldova vor reveni la sentimente mai bune. si pentru ca degeaba se chinuie ditamai Rusia prin comunisti sa mentina inca minciuna pentru ca ODATA SI ODATA ADEVARUL TOT IESE LA SUPRAFATA !
    nu imi fac absolut deloc griji.

    ca ne mai certam intre noi, este oricum bine, pentru ca o FACEM IN ACEIASI LIMBA.

    dar sa stiti daca ei sunt vinovati de prejudecati pai atunci si noi suntem, si noi suntem oameni ca si ei, fiecare cu situatia lui, si nici in Romania cat e de mare nu sunt zone care au aceleasi opinii.

    Dar INDIFERENT CE AM FACE trebuie sa intelegem un lucru: TREBUIE SA AVEM RESPECT PENTRU STILUL LOR DE A FI, PENTRU STILUL LOR DE A VORBI ! E normal pentru ca rusa pe care au fost siliti sa o invete are gramatica ciudata fata de romana, si automat formarea propozitiilor in creier se face altfel de catre ei.
    Si nu este gresit, fiecare sa vorbeasca cum ii place. Imi aduc aminte de Sheaskpeare ce stil avea!!! si care totusi place la toata lumea.
    Undei mai pui ca tocmai din acest motiv, acest grai basarabean sunt multe formatii est-moldovene care au avut un succes nebun in Romania si mie imi plac sincer.

    Adica nu imi place ca vorbeste unul mai tenta ruseasca, dar imi place Planeta Moldova la nebunie, sau soundurile pentru Yahoo messanger (est) moldovenesti ?! ca sa nu mai zic de Matrix moldovenesc unde am ras pe burta!!!!!

    este putin ca incorect ca spui ca „vorbesti corect romaneste” si ei se supara…
    sincer pentru ca deja isi dau seama respectivele persoane poate ca TU deja vii cu capsa pusa?
    IN MOMENTUL CAND TE PRIVESC mai incruntat, tu sa fi fost zambitoare in continuare si foarte amabila.
    cred ca le-ai fi dat pe spate pe acele vanzatoare. :)))

    sa fim sinceri si cand vine un bucurestean prin oras la mine, si vorbeste cu stilul de bucurestean care este buricul pamantului (de fapt poate asta credem in mod incorect 😛 sau poate respectivul nu isi da seama) si imediat noi localnicii il privim cu dispret (ce mai vrea si asta??)
    :)))

    deci eu zic sa lasam micile lucruri deoparte (desi ar trebui sa ma trag de urechi pentru ca si eu ma supar de multe ori) si sa vedem ce putem face pentru NOI SI BINELE COPIILOR NOSTRI !

  7. daca nu va placut exemplu cu Bucuresti-Constanta, luati 2 masini cu numere de Franta-Germania si mergeti ori spre Odessa doar prin Ucraina, ori pana in Instabul prin BUlgaria!!! este acelasi lucru: politisti la agatat mita.

  8. Nu e chiar asa Ed_ 🙂
    Vezi ca aia poate te jecmanesc pe drept 🙂 esti si tu partas si vinovat ca dai.
    Ar trebui sa-ti fac o demonstratie live cam ce e pe aici in oras si cum se vorbeste ? daca vrei ma duc intr-o zi si filmez ce pica, fara scop anume.
    Si o sa vezi ca tu ca roman nici nu existi, ai senzatia ca ai fi in alta tara. La sate insa e foarte diferit. Iaca acolo e romanu, dar se da si el cu rusa ca .. naiba stie, asa vorbesc aia, asa da si el (nu mi se pare prea ok, si nu numai mie ca eu ..is roman dar nevasta-mea e basarabeanca, si daca si ea are impresii de astea chiar cred ca e adevarat si nu mi se nazare mie)

  9. Nu vă contrazic, d-le Ed, dar eu am circulat cu maşină cu numere germane şi slovace prin Romania şi nu s-a întamplat nimic de felul acesta. Am fost opriţi la Slănic Moldova (cea germană) pentru 61 km prin oraş langă izvoare, dar neamţul a primit doar mustrare verbală. Nu i s-a cerut bani, dar a fost avertizat. Şi asta luna trecută. Langă Otopeni am intrat în ambuteiaje, poliţia era acolo şi dirija, am stat langă poliţist dar nu s-a întamplat nimic. Se tem sau mai practică mita, nu ştiu.

    În schimb în Ucraina e jale. Cati poliţişti întalneşti, toţi cer traditîia, adică şpagaş şi iau cat le dai: 1 sau 2 dolari, pentru că de euro nu prea ştiu. Aşa că domnule ED, o fi şi prin Romania, dar foarte discret şi foarte rar. Nu vizibil şi pe faţă ca în RM şi Ucraina.

  10. „Noi nu putem agrea limba rusă, deoarece ruşii ne-au făcut atata rău de-a lungul istoriei.”

    Monica, tocmai ca aici este problema: noi trebuie sa ne acceptam asa cum suntem, trebuie ca basarabenii sa-i accepte pe romanii din Romania asa cum sunt cu vorba lor asa mai putin diferita decit a noastra si romanii din Romania sa nu se uite la noi ca la tarani daca vorbim mai altfel, poate mai rau decit sunteti obisnuiti fara pic de rusisme. Trebuie sa ne acceptam unii pe altii asa cum suntem, cu accentul pe care-l vorbim si numai in asa mod, numai manifestind o toleranta mare unii fata de altii vom reusi sa ne apropiem mai mult. Pentru ca exact asta a mentionat si d-a Pavlicenco: „Permiteti-mi sa va spun ca nu romanii au reticenţe fata de basarabeni “ca urmare a acestei atitudini”, ci basarabenii “ca urmare a atitudinii romanilor”.”

    Deci va rog nu ne puneti in tiparele voastre dar acceptati-ne asa cum suntem cu felul noastru de a vorbi mai rau, mai anapoda. Doar trebuie sa fie clar ca asta este o consecinta in urma rusificarii. Ceea ce trebuie sa pretuiti este ca noi, acei din Basarabia am avut puterea sa ne pastram limba chiar si rusificata, dar limba noastra este 99% aceasi. Si pretentii nu trebuie sa fie nici din partea noastra ca vorbiti cu un accent diferit de al noastru si nici din partea bastinasilor din Romania fata de noi ca vorbim cu rusisme. Iti pare ca eu sunt bucuros de asta? O, de-ai sti cit de mult vreau sa vorbesc curat romaneste, dar nu poti. Peste tot toti vorbesc asa si vrei nu vrei iti intra cuvintele celea in cap. Te rog sa ne intelegi.

    Iar ce tine de limba rusa, atunci iata ca pentru ca noi nu este o problema sa acceptam limba asta, caci intr-adevar este limba cotropitorilor, dar eu nici nu ma gindesc la asta si nici nu ma deranjeaza. Care vor sa o vorbeasca poftim, de ce sa ma simt deranjat? Este pentru mine ca o limba straina si daca pentru unii aceasta limba nici nu este una de nivel international asa cum se pretinde, ea este o limba straina si chiar citesc multe carti in rusa, mai ales de specialitate. Deci cred ca si romanii din Romania trebuie sa treaca peste aceste asociatii negative ca asta e limba cotropitorilor Gindeste-te ca noi basarabenii de veacuri ne-am invecinat cu popoarele slave si aici nu sunt rusisme doar din cauza rusificiarii din perioada sovietica, ci aceste cuvinte au intrat in vorbirea noastra de-a lungul veacurilor. Citeste cronicile si vei vedea ca si ei folosesc unele cuvinte slave. Si nu e nimic strasnic. Deci trebuie sa intelegeti ca este normal ca noi sa mai scapam cite un cuvint rusesc, pentru ca noi am fost la hotarul dintre popoarele romanesti si cele slave. Eu chiar am spus ca de fapt noi am fost scutul cel de veacuri care a aparat romanismul, nu am lasat ca slavii sa se extinda. Deci spune multumesc acum ca esti la Iasi si poti vorbi o limba curata romaneasca, dar nu uita ca pentru asta au murit de-a lungul veacurilor multi moldoveni care au stat in calea tuturor hoardelor barbare care se abeateau asupra popoarelor romanesti si europene.

    „Ce fac basarabenii înşişi, în afară de înjurături şi acuzaţii la adresa romanilor, pentru ca romanul de rand să-l simtă pe basarabean ca prieten…”

    Ce ma enerveaza aceasta intrebare cu ce fac basarabenii, nu ai idee. Oare nu poti intelege ca romanii din Romania trebuie sa inteleaga odata si pentru totdeauna ca nu trebuie sa se dea provocarilor care vin de la moldovenii din Moldova pentru ca injura pe romani numai rusofonii sau cel mai mult ei si nicidecum moldovenii. Asta e rolul lor de a ne dezbina, dar noi trebuie sa le aratam ca nu pot sa ne induca in eroare si sa sa fim uniti.

    Mai bine gindeste si invers ce faci tu ca sa afli mai mult despre basarabeni odata ce interesul din presa pentru basarabeni in Romania este de 1%. Iata aici gindeste ce trebuie sa faci ca in presa romaneasca sa ne regasim si noi ca romanii din Romania sa cunoasca si probleme noastre si succesele noastre. Iata aici trebuie sa fie atitudine si numai asa trebuie sa ne-o manifestam. Trebuie sa ne interesam unii de altii.

    De ce ma rog tu te gindesti ca faci mai mult decit basarabenii? Tu rastorni munti si noi stam si ne uitam chiar? Nu cred. De asta trebuie sa ne informam ca sa nu mai apara asa intrebari pentru mine deja aberante ca chipurile ce fac basarabenii sa se apropie de Romania, ce fac basarabenii sa intre in NATO, ce fac basarabenii sa intre in UE si tot asa. Ginditi-va ca suntem in cu totul alta situatie decit voi in Romania. Oare nerezolvarea conflictului transnistrean nu este un indiciu ca piciorul rusului inca nu a plecat definitiv din Moldova? Cred ca asta trebuie singuri sa va dati seama si apoi sa judecati ce facem si ce nu facem. Cred ca mai constructiv ar fi ca sa va informati ce facem si ce nu facem si sa ne oferiti solutii, dar nu sa ne intrebati asa doar ca sa ne enervati.

    „…şi a educaţiei xenofobe pe care le-aţi asigurat-o, basarabenii sunt posedaţi de o ură viscerală pentru tot ce este romanesc…”

    Asculta, unde ai vazut tu ca cineva sa educe copii xenofob asa cum spui? Asta nu exista si chiar cred ca vorbesti nefondat. Despre care ura viscerala vorbesti. Uite asta este anume consecinta faptului ca tu nu prea te informezi despre ceea ce se petrece in Moldova. Poate asa mai vii din cind prin Moldova, iti faci impresiile si pe urma fugi inapoi si vrei sa uiti ca ai fost pe la noi nu inca sa mai citesti cite ceva sa vezi ce se mai schimba. Nu interpreta gresit lucrurile, pentru ca daca politicienii de azi isi permit sa duca o politica ostila fata de Romania asta nu inseamna ca si eu sunt ostil fata de Romania si tot ce este romanesc. Cum poti oare spune asa, dar nici nu trebuie sa ma mir, pentru ca un om neinformat corect iti poate spune orice fel de aberatii.. xenofobie, viscerala si tot asa.. Pur si simplu imi pare rau ca esti prost informata.

    „Intraţi dv. în magazinele din Chişinău, Bălţi şi alte orăşele pe care le mai aveţi, şi vorbiţi romaneşte corect, literar, fără rusisme.”

    In Balti cu atit mai mult ca vei intilni rusi, mai ales la oras. Eu cred ca tu de fapt observi ca atunci cind vorbesti fara rusisme, dar mai ales cind iti aud accentul cu care vorbesti indata te determina ca esti straina plaiurilor moldave si poate ca ori manifesta curiozitate si te privesc mai insistent ori incearca sa-ti impuna rusa in mod ostentativ. Dar ca anume aici trebuie sa nu te simti intimidata si sa vorbesti in continuare in romana fara mare jena si daca nu te intelege ori daca nu vrea sa te inteleaga atunci poti merge destul de bine la alt magazin din preajma ca acolo stau magazinele la rind usa-n usa. Pentru ca asta ni se intimpla si noua si multi refuza sa vorbeasca in rusa cu ei si apar chiar si conflicte. Dar oamenii care nu au chef de conflicte ori ii refuza si se duce in alta parte sa cumpere ori ii raspunde in rusa si merge in treaba lui caci intr-adevar sunt unii foarte obraznici. Insa nu trebuie sa ne gindim ca toti rusii sunt asa. Poti intilni si unii mai k lumea cu toate ca mai putini, dar trebuie sa se stie ca sunt.

    Si apoi mai sunt si altii care se vor smecheri si cunosc romana, dar te vad romanca si isi arata abilitatile de rusa cu toate ca poate multi si vorbes gresit. De fapt sa nu credeti ca daca unii vorbesc in rusa asta inseamna ca chiar stiu la perfetie acea limba. Si in genere trebuie sa tineti cont ca in ultimii ani limba rusa nu mai este in asa masura cultivata cum era pe timpuri. De asta va rog sa va calmati si nu va mai simtiti atit de raniti cind cineva vorbeste in rusa. Iata il aud pe Stalin ca tare se mai mira cum de poate un basarabean sa vorbeasca pe telefon in rusa cind are in preajma sa 8 romani. Dar domnule daca prietenul lui din Moldova e rus (ca doar am spus ca sunt si acatarii dintrinsii) atunci ce ma rog asa de tare trebuie sa va deranjeze. Eu iata chiar am vorbit cu un parinte din Moldova romaneasca si chiar ne-a spus ca eram mai multi basarabeni ca sa ne imbunatatim cunostintele de limba rusa pentru ca o sa ne ajute in viata. Iata, poftim, un om care stie putin din realitati si vede si avantaje din cunoasterea limbii ruse.

    Pentru ca eu spuneam si alte dati: este gresit ca pentru multi lumea se termina la Prut, pentru ca Romania ca sa se dezvolte integral trebuie sa aiba relatii economice bune atit cu vestul cit si cu estul, dar in est fara limba rusa nu faci nimic, pentru ca in tot spatiul postsovietic aceasta limba este de prima utilizare. Si cred ca mai degraba trebuie sa salute faptul ca basarabenii cunosc rusa, pentru ca cunoscind si romana noi putem fi acea punte pentru Romania in conexiunile ei economice cu estul: in special Ucraina si Rusia. Deci pina la urma lucrurile par cu mult mai pozitive daca gasesti unghiul corect din care sa privesti. De asta cred ca trebuie sa priviti aceste chestii prin prisma mai multor unghiuni si veti vedea cum ceea ce va pare negativ poate deveni avantaj. Succes!

  11. Pentru Monica.Da Franta in 1940 n-a fost rasa de pe fata pamintului pentru ca a rezistat cu arma in mina. Si unde dupa aceasta s-a pomenit Franta si unde Romania? Dar poate nu trebuia in 1941 Romania sa intre in razboi alaturi de Hitler pentru eliberarea Basarabiei care a fost cedata sovieticilor fara lupta? Daca Romania in 1941 a luptat pentru Basarabia, aceasta insemna ca minimum ca s-a consalat cu pierderea Ardealului in folosul noului aliat Ungaria hortista. Prin intrarea in razboi in 1941 de partea lui Hitler nici Basarabia na-ti eliberat-o efectiv dar prin relatia cu Hitler ati facut de ris Romania. Nu va acuz. Spun acest lucru ca sa intelegeti cit de nemiloasa a fost istoria cu toti romanii, indeosebi cu cei din Basarabia.

  12. Cam la orice problema, Romania e de vina.
    Verdun dar daca bunica-tu ar fi facut ceva tu ai plati oalele sparte de el ?
    – Care ar fi asteptarile basarabenilor din partea Romaniei.
    – Care ar trebui sa fie obligatiile lor, sau daca cred ca au vro obligatie aviz la doleantele de romani, independenti, si frati dar separati in acelasi timp (imi suna cel putin ciudat ca unul ce vrea mortis separat sa vrea si ceva, dar in fine, mare e gradina)
    Cine ar trebui sa plateasca ceva daca ar fi de platit si pentru ce ?

  13. Pentru Monica

    Ginerele meu este cetatean neamt si merge pe masina cu numere germane, cind vine in Moldova este si mereu oprit pentru asta, se pare. Si parca v-am mai spus ca am fost la ex-ministrul de interne Papuc si i-am cerut sa nu opreasca si sa taxeze masinile straine, dar am impresia ca ati uitat ca Opozitia nu conduce R.Moldova. Poate ca in Romania conduce Opozitia, dar la noi, poate nu stiati, conduc satrapii comunisti, concrescuti cu structurile represive si mafiote.

  14. Pentru Ed_______

    Ed_______, dar mi-a placut foarte tare postarea asta cu indemnul la a fi intelesi si noi, si voi. Imi pare bine ca le deschideti orizonturile mai sumbre si celorlalti de pe blog.

    Dar iata manifest si eu interes pentru „soundurile pentru Yahoo messanger (est) moldovenesti ?! ca sa nu mai zic de Matrix moldovenesc”. Da-mi si mie niste relatii sau linkuri… Mie, de exemplu, imi place foarte mult Pavel Stratan, desi nu chiar toate cintecele. Dar visul, despre tata, ma copleseste, pentru ca viata mea a fost plina de absenta tatalui meu…

  15. pe site-ul http://eu-simplu.blogspot.com/2008/01/yahoo-messenger-9-funny-sounds-sunete.html dati click pe linkul „Download Yahoo Messenger 9 Beta Sounds” si apoi din nou Download.
    este o arhiva rar „Yahoo Sounds.rar” si dezarihvati-o, apoi dati click pe „Yahoo! Messenger 9 beta Funny Sounds.exe”

    iar pentru Matrix moldovenesc nu am gasit de unde sa fie dat jos
    eu il am de la cineva…. dar un mic preview se poate vedea la:
    http://www.youtube.com/watch?v=SnHX7YA6CPA

  16. Pentru Ed__________

    Mersi mult pentru lincuri.

  17. Verdun : mai rar asa un mod pueril si simplist de vedea lucrurile.
    a sa-ti aduc aminte o vorba din batrini : „dupa razboi multi destepti se arata”.

    Romania nu putea face alianta decit cu Germania ,in conditiile in care Mica Antanta nu a functionat datorita „”vitejilor cehoslovaci”” iar Franta si Marea Britanie mai ales au facut un joc absolut CRETIN fata de Germania permitindu-le sa anexeze Cehoslovacia si Austria fara absolut niciun efort. Statele Unite nici nu voiau sa auda de problemele din Europa. Orice alianta cu URSS -ul care era considerat CIUMA EUROPEI de catre TOATE tarile continentului era de NECONCEPUT pentru NIMENI.

    Dealtfel in 1940 Germania nici nu era privita asa cum s-a dovedit a fi in 1945.In aceste conditii Romania nu a avut nimic de ales.

  18. Verdun, ori greşeşti intenţionat, ori eşti totalmente neinformat. În 1940 Franţa nu trebuia să lupte decat cu Germania. Spania nu era inamica Franţei, deci n-o ataca pe la spate, iar Marea Britanie era aliată. Totuşi Franţa a fost împărţită practic în două ţări. Bănuiesc că ştii despre Franţa de Sud cu capitala la Vichy. Din fericire pentru Franţa însă, Germania a fost învinsă şi Franţa şi-a recuperat teritoriile, inclusiv Alzacia şi Lorena care fuseseră anexate Germaniei.

    Altfel a fost situaţia Romaniei. În 1940, era înconjurată doar de duşmani, iar singurul vecin prieten al Romaniei era Marea Neagră. Toţi ceilalţi vecini aveau armatele pregatite să invadeze Romania. Se temeau însă de armata romană şi aşteptau doar ca Rusia să înceapă operaţiunile militare împotriva Romaniei.

    Iarăşi greşeşti şi în privinţa Transilvaniei de Nord. Antonescu a avut în permanenţă ascunse în munţi armate întregi pentru recuperarea acestui teritoriu. Antonescu voia să redea romanilor Romania întreagă. În urma întrevederilor dintre Antonescu şi Hitler, acesta a fost de acord ca după înfrangerea Rusiei, Romania să atace Ungaria şi să-şi recupereze teritoriul pierdut. Numai că lucrurile s-au desfăşurat altfel. Aşa că Verdun, de ce eşti antiroman? Şi nu eşti singurul basarabean care vrea cu orice preţ să găsescă nod în papură Romaniei.

    Mulţi basarabeni încă privesc Romania ca pe un duşman fascist, ca pe un cuceritor. Şi aici apare şi lipsa de logică basarabeană. Am văzut cum acelaşi basarabean acuză Romania că a ocupat Basarabia în 1918 şi 1941, şi tot acelaşi basarabean reproşează Romaniei că nu i-a apărat în 1940. Dumnezeu să vă mai înţeleagă lipsa voastră de logică. Dar aştia sunteţi voi. De aceea cred şi mă conving şi eu pe măsură ce vă cunosc mai bine, că romanii ar trebui să-şi vadă de ale lor, iar voi basarabenii de ale voastre. Mai bine ar fi să ne luam la întrecere şi să ne comparăm mereu în realizările ţărilor noastre, în dezvoltarea lor economică, a bunăstării şi civilizaţiei. Să vedem care din ţările noastre va evolua mai bine, mai frumos. Şi asta cred că ar fi mai benefic decat să ne tot acuzaţi şi să ne jigniţi în zadar. Eu vă doresc tot binele din lume, dar scutiţi-ne pe noi de acuzaţiile voastre gratuite! Atat a putut face Romania în acei ani de graţie, şi atat a făcut. Ce ne tot acuzaţi pe degeaba?

  19. Doamnă Vitalia Pavlicenco, în Romania nu se prea ştie cine este în opoziţie şi cine la guvernare. Cert este că PDSR este şi în opoziţie, dar şi guvernează sprijinind PNL-ul. Problema insă se pune altfel. Romania şi instituţiile romaneşti se civilizează, se europenizează. Vor nu vor oamenii, dar presa este liberă şi ferească Dumnezeu să te simtă cu ceva, că ti-ai săpat groapa. Şi oamenii de rand filmează şi dau publicităţii abaterile de la lege, neregulile. Incă mai sunt abuzuri, încălcări ale legii, corupţie etc, dar acestea sunt mult, mult mai puţine şi se fac foarte discret. Deci nu se încalcă legea flagrant şi în văzul tuturor, la lumina zilei şi fără teamă de justiţie ca în RM. Asta trebuie să vă fie clar. De altfel cred că aţi fost prin Romania şi ati simţit diferenţele la faţa locului. În Romania, acum, se poate trăi cinstit, fară teama de abuzuri din partea autorităţilor statului. Dacă mai au loc abuzuri, acestea sunt rare şi reparate imediat ce se dau în vileag.

  20. Domnule Socolenco, în multe privinţe aveţi dreptate. Oricum, nu ne jigneşti pe noi romanii, doar ne mai acuzi din cand în cand. Cred că te simţi roman în cuget şi simţiri, dar dovediţi acest lucru autorităţilor romane şi veţi obţine uşor cetaţenia romana la care aveţi dreptul. Nu renunţaţi!

  21. Verdun gresesti foarte mult cand zici ca „Da Franta in 1940 n-a fost rasa de pe fata pamintului pentru ca a rezistat cu arma in mina.”
    am ras pana la lacrimi !!… de unde pana unde asa ceva??

    in primul rand Franta a fost eliberata de Aliati (beligerantii occidentali, dar sa stii ca au participat si australieni si neozeelandezi la eliberarea Frantei) si A PLATIT SUA SUME ENORME DE BANI PENTRU A FACE ACEST LUCRU !

    Iar la sfarsit le-a construit si trimis si Statuia Libertatii in simbol pentru Eliberarea Frantei de catre SUA !!!

    Iar Franta a avut de unde sa trimita atata banet de bani (sume imense se stie bine) pentru ca inainte de razboi Franta ERA SUPER PUTERE CARE AVEA COLONII NENUMARATE din care isi tot tragea venituri mari.

    Chiar si Marea Britanie a platit SUA sume enorme pentru ca flota ia fost distrusa de Germania Nazista, si a cumparat o serie intreaga de nave, dar si foarte armanent munitie, materii prime din SUA.
    Este vorba de cel mai mare imprumut si suma platita vreodata de o tara altei tari pentru inarmare, daca nu stiai. Marea Britanie a platit zeci de ani dupa razboi acea suma, acel imprumut.

    Romania A FOST IN ASEMENEA SITUATIE?
    hm…
    Romania NU A FOST NICIODATA O TARA care sa doreasca teritoriile care nu ii sunt ale sale, si deci NU A FOST NICIODATA PUTERE COLONIZATOARE.
    Suntem un popor care iubim pe Dumnezeu as zice.
    Si apoi SUA convenise cu Sovietele ca estul Europei sa fie eliberat de ei, doar ca nu stiau ce presupune „eliberarea” de catre rusi.
    Ne-au dat o eliberare de sa nu o putem uita.

  22. Monica, pentru ce trebuie sa conving pe cineva ca merit cetatenia cind cetatenia se da selectiv? Cunosc personal persoane care au trimis scrisoare pentru a se programa la fel ca si mine prin 2002-2003 (nu mai tin minte exact, stiu ca era vara spre toamna) si el a primit raspuns pentru a depune dosarul in acelas an, dar eu asa si nu am mai primit nici un raspuns. De ce se intimpla asa? Pai iata nu stiu nici eu exact, dar banuiesc ca li se raspunde mult mai usor celora care au un nume mai romanesc, caci acel coleg (de facultate) avea un nume de Roşca. (intra si pe curaj.net ca acolo am scris un articol interesant despre depunerea dosarului la consulat)

    Crezi ca esti intimplatoar aparitia unui partid national asa precum este PNL in frunte cu o Pavlicenco? Iti spun eu ca deloc! Pentru ca daca cunosti putin partidele din Republica Moldova atunci ai fi auzit de PPCD care cindva pleda pentru unirea cu Romania si care s-a compromis in 2005 cu comunistii, ai fi auzit si de PL care la moment in frunte cu Ghimpu, Chirtoaca (primarul de Chisinau ) si Şalaru care acuma pretind (observi toate numele sunt doar romanesti) ca apara romanismul in Moldova si care spera sa devina in 2009 partid parlamentar intrind cu un numar masiv de deputati in parlament. Pai iata despre PL vroiam sa-ti spun acum, pentru ca multi isi spun sperante in acest partid, insa dupa mine ei fac si niste greseli: in primul rind comunicarea cu acest partid este la pamint. Cel putin incercati sa le scrieti si vedeti daca va raspund, pentru ca eu deja le-am scris nenumarate email-uri si degeaba. Nu vreau sa-i deranjez cu interventiile mele. Ma exprim si eu pe unde pot si nu le mai cer sa-mi raspunda. Pina si comentariile de la ei de pe site-ul partidului nu apar. Deci este partid care lupta pentru romanism, dar dupa cum vezi comite si niste discriminari (probabil) pe criterii de nume: daca ai nume romanesc, poftim esti promovat, daca nu ai nume romanesc, atunci poti sa fii superman, poti sa pledezi pina iti dai sufletul ca nimeni nici nu se va uita la tine. Iata de ce si a aparut acest partid PNL (asta e parerea mea) pentru ca pe semne mai sunt si alti oameni care pledeaza pentru o apropiere de Romania, dar pentru ca ai undeva radacini mai slave (sau poate ca nici nu le ai, dar pur si simplu ti s-a rusificat familia) atunci nimeni nu te crede. Lor li se pare ca ai fi vreun agent ori cine stie ce naiba.

    Asa ca nu trebuie sa va plingeti ca nu stiu ce: sunt chestii care pur si simplu toti trebuie sa le depasim si in Romania si in Moldova astfel ca sa fie puse pe cintar ideile, convingerile si sa fim evaluati dupa criterii discriminatorii de nume.

    Sper doar ca sa se destepte toti mai mult ca in asa mod nu vor reusi nimic inpunind niste criterii politice. Pentru ca daca nu sunt depasite pina la unire, atunci eu probabil voi deveni chiar luptator contra unirii. Eu imi doresc sa ne intoarcem in trupul Romaniei, dar sunt vehement contra discriminarii. Iar practicile astea sovietice de a rusifica nu trebuiesc decit uitate si nu preluate astfel ca azi sa avem parte de o romanizare. Pentru ca un aspect a rusificarii a fost anume de a promova pe cei de etnie rusa ori care aveau nume slave. Iar preluarea asta in zilele de azi nu imi pare decit o aberatie si nu vad nici o deosebire dintre cei care ne rusificau si cei care azi vor o romanizare a populatiei promovind doar pe cei cu nume romanesti. In asta nu este decit prostie.

  23. Corectie:
    Asa ca nu trebuie sa va plingeti ca nu stiu ce: sunt chestii care pur si simplu toti trebuie sa le depasim si in Romania si in Moldova astfel ca sa fie puse pe cintar ideile, convingerile si sa NU fim evaluati dupa criterii discriminatorii de nume.

  24. Domnule Socolenco, insistaţi şi veţi reuşi. Eu cred că după toate loviturile care ne parvin de la basarabeni, fie ei cu nume romaneşti sau slave, autorităţile romane nu mai cred în nimeni şi nimic. Vina nu este a romanilor, ci a basarabenilor care au făcut şi fac încă fapte care determină autorităţile romane să fie cat se poate de circumspecte cu cetăţenii RM. Jignirile şi trădările basarabenilor au şi vor avea efectul unui bumerang. Sincer îmi pare rău pentru dumneavoastră, dar daca veţi dovedi prin fapte că sunteţi roman de bună credinţă, nu va avea importanţă numele slav. Nu ştiţi că basarabenii care au luptat pe faţă pentru limba romană şi pentru romanism au primit cetăţenie foarte uşor?

  25. Eu nu cred ca chiar conteaza numele daca este cu specific rusesc sau romanesc. Si nici in acordarea cetateniei.

    Acum sa fim foarte sinceri, cand foarte multi oameni doresc o resursa limitata (in cazul nostru multi doresc cetatenia romana dar exista o limita REALA de timp (nr de dosare de a putea fi prelucrate pe luna/an) – apare coruptia.
    CIne da mai mult trece, cine nu… este lasat in spate.

    Da este coruptie, pentru ca inca nu avem salariile ca in UE15 (cel dinainte de RDG) si foarte posibil sa nu aiba legatura.

    Apoi este posibil SA AIBA LEGATURA sa ia in considerare numele cu specific mai romanesc sa le treaca si restul nu, dar pentru ca acele persoane care decid SUNT PROASTE SI AU PREJUDECATI NEMOTIVATE (fara sa cunoasca acele persoane in fata, sa le priveasca in ochi si sa vorbesca cu ele) !!
    Pe de o parte mai este si ideea ca TIMPUL SOCIETATII MODERNE care este mereu INSUFICIENT duce la asemenea decizii IN NECUNOSTINTA DE CAUZA, ceea ce este grav, dar este unica modalitate de a merge inainte.

    Dar sa acuzi un intreg popor pentru asta…

    si apoi revin la „fixatia” mea de a spune INCA ODATA (si de cate ori va fi necesar) ca

    1. DOBANDIREA CETATENIEI ROMANE IN MOD PERSONAL DE FIECARE IN PARTE, CA UN CAZ SEPARAT FIECARE reprezinta modalitatea internationala de accordare a cetateniei, si intr-o lume in care migratia este FULMINANTA, de o mare intensitate, si guvernele au tot felul de legi ca sa o opreasca!!!
    ea este LENTA. Este lenta pentru ca sistemul de imigratie este facut pentru cazuri speciale – casatorii, reuniri de familie, redobandirea cetateniei apatrizilor care au renuntat mai de mult, dubla cetatenie,etc
    EA ESTE PENTRU EMIGRATIA „DE CAZ” EA NU ESTE PENTRU EMIGRATIA IN PROCENTE ENORME DE POPULATIE ADICA SUTE DE MII, MILIOANE DE OAMENI !

    2. Problema este ca Romania face parte din U.E. si NU POATE ACCORDA CETATENIA MAI USOR CUM DORESTE, SAU FOARTE USOR, pentru ca orice imigrant in Romania inseamna un emigrant in UE (Germania,Franta,etc)!!
    Noi NU VA CONSIDERAM EMIGRANTI ci cetateni care meritati dreptul istoric egal ca si noi, dar ei NU inteleg acest lucru, si este peste puterile noastre.
    Aderand la UE aderam si la respectarea legilor si regulilor interne UE.

    Daca ati fi vrut CETATENIA LA NIVEL PERSONAL atunci trebuie sa faceti ceva la NIVEL PERSONAL (ceea ce ati si facut dle socolenco) dar trebuie sa va dati seama de limitarile enorme din cauza CONCURENTEI, si este un lucru ANORMAL, dar NU DIN CAUZA autoritatilor romanesti CI DIN CAUZA ANORMALA PRIN CARE DORITI SA REZOLVATI PROBELMA ! NU ACEASTA ESTE CALEA !!
    pentru ca de fapt doriti CETATENIA LA NIVEL COLECTIV atunci trebuie sa faceti ceva LA NIVEL COLECTIV !!!!
    practic daca 30%-60% din populatie doreste cetatenia romana insemana ca practic DORITI UNIREA CU ROMANIA !

    deci
    A) trebuie sa va dati seama ca VORBA ROMANULUI DIN PROVERBELE DIN POPOR „unde’s multi puterea creste” ca anumite probleme degeaba incercati sa rezolvati individual cand le puteti rezolva mult mai usor la nivel colectiv
    B) trebuie sa RECUNOSTETI si sa fiti CONSTIENTI ca ATATA TIMP CAT DORITI CETATENIA ROMANA INSEAMNA CA DORITI UNIREA CU ROMANIA !

    ESTE PERFECT CLAR ACEST LUCRU PENTRU MINE !
    sau credeti ca sa zicem ca primiti maine invitatia la ambasada pentru a depune interviul pentru accordarea cetateniei (CARE MA REPET DAR PRECIZEZ DIN NOU: AVETI DREPTUL ISTORIC SI MORAL SA O AVETI, legal si practic… e mai greu… da.. viata e… nedreapta)
    si??? la interviu ce o sa faceti ??
    o sa spuneti ca VRETI SA DEVENITI CETATEAN ROMAN !!!

    deci??? eu nu cred ca un rusofil (deci RUSOFIL – care iubeste Rusia – nu vorbesc de cetatenii minoritate rusa) va cere cetatenia romana si sa vina sa ce ? sa zica ca iubeste Romania ??
    sa fim seriosi.

    Eu astept ca toti 800.000 DE CETATENI AI REP. MOLDOVA CARE ISI DORESC CETATENIA ROMANA SA RECUNOASCA CE STIU FOARTE BINE DEJA IN SUFLETUL LOR:
    1- CA DACA DORESC CETATENIA INSEAMNA CA DORESC UNIREA !
    2- DACA DORESC UNIREA SA VOTEZE ATUNCI UN PARTID CARE ISI DORESTE CLAR SI A AFIRMAT PUBLIC ACEST LUCRU DE NENUMARATE ORI !

    ce naiba e asa de complicat ?
    e complicat se pare un singur lucru:

    TREBUIE SA INVATATI CA PROBLEMELE COLECTIVE SE REZOLVA PRIN DECIZII COLECTIVE !
    IAR ACTIUNILE COLECTIVE PRESUPUNE ACTIUNE SI INCREDERE !

    dar revenim la intrebarea EXCELENTA A doamnei Pavlicenco:

    „Dar haideti sa incercam a raspunde de ce nu exista dorinta de colectivitate…”

    eh… la intrebarea asta va las pe voi est-moldovenii sa raspundeti !!
    pentru ca intradevar NU EXISTA DORINTA DE ACTIUNE COLECTIVA !
    dovada? va conduce o mana MINORITARA DE COMUNISTI RUSOFILI intr-o tara cu 80% moldoveni !

    eheheeee…. imnul nostru national „Desteapta-te romane” este ceea ce ne trebuie! nu degeaba Dumnezeu ni la dat de imn !! ati facut o greseala in al scoate!!! IMENSA !

  26. Verdun : Inca ceva Eu nu inteleg ce fel de oameni sunt cei care ne reproseaza ca i-am abandonat in 1940 dar sarbatoresc cu un entuziasm DESANTAT ziua de 9mai ,iar idolii lor sunt la Cap de pod Serpeni. Zeii vostri sunt cei din armata rosie biruitoare….

    Sa-ti aduc aminte ca pina mai anul trecut pe oasele soldatilor romani morti pe teritoriul Basarabiei rimau porcii si inca mai sunt astfel de locuri….Nu ti-ai cistigat dreptul sa faci astfel de reprosuri baiete…

  27. Stalinus,

    „Sa-ti aduc aminte ca pina mai anul trecut pe oasele soldatilor romani morti pe teritoriul Basarabiei rimau porcii” -arunci pietre in gradina Tigancii.
    Dar daca serios, asa a fost.
    De alfel, de-ai sti cu cit zbucium a fost reintors acest loc primariei din Tiganca,ca primarul sa poata realiza ceea ce s-a realizat.

  28. Draga Nina , eu nu stiu exact ce a realizat Primarul de la Tiganca dar daca a contribuit cu ceva nu pot decit sa ma bucur ,stiu ca totul a fost amenajat pe cheltuiala Statului Roman, iar troita a fost donata de Congresul mondial al romanilor.

  29. Draga Radu,
    nu neg absolut nimic, caci intr-adevar Statul Roman a facut cheltuieli enorme pentru amenajarea locului.
    Vreau sa mai spun ca dupa ce s-a facut ceea ce s-a facut,slujitorilor de la manastirea de aici le-au tras un toc de bataie „altii”(satenii stiu cine)de nu au putut sa se ridice bietii oameni 2-3 luni de pe paturile sptalului,unul din ei fiind intr-o situatie destul de grava.Imi aduc aminte cu cit regret vorbea mama mea despre intimplarea asta.Dar nu fusese ceva intimplator, erau lucruri puse la cale.
    Initiativa vine si din partea satenilor,care totdeauna au condamnat nu numai printr-o privire aspra si tacere muta de ani de zile, dar si cu voce tare, ceea ce se intimpla pe acel loc.De nenumarate ori satenii,care cunosteau exact evenimentele din 41 le bateau obrazul „sefilor”ca este o crima si ca ar trebui sa aiba frica de dumnezeu pentru o asa atitudine:sa faci ferma pe asa un loc sfint,dar prea putin ce ascultau ei de parerile oamenilor.
    Cu parere de rau, pentru prima oara am auzit despre soarta acestui mormint in soapta de la parintii mei si de la matusa mea care are 90 de ani si care a fost martor ocular a celor evenimente. Toate au fost spuse in soapta.
    Si iata acele vorbe spuse in soapta au ajuns si la voi.

  30. Este regretabil , ca Tara , din pacate , demult ne-a uitat pe toti.
    Este bine ca multi basarabeni ne declaram romani, dar ce face Tara pentru a ne ajuta sa devenim romani.
    Trebuie sa constiintizam ca sunt 3 notiuni, si anume:
    1. valori romanesti,
    2. popor roman,
    3. autoritatile statuluii roman.
    Toti romanii, fie din Basarabia , Ucraina, Macedonia sau Serbia se mindresc ca sunt purtatori de valori romanesti si sunt fericiti prin asta. Ce face poporul roman pentru ai apropia pe fratii lor din afara tarii, practic nimica , o indeferenta totala..
    Si chite ceva despre autoritatile romane, in 28 iunie 1940 ei au parasit propriu popor fara sa le spuna un cuvint.
    Dupa 1989, tot ei , autoritatile, au nascocit atitea acte normative, inchit foarte putini suporta toate necazurile si chinurile, prin care trec , pentru a primi cetatania romana. Oare exemplu cu Germania nu este sufucient, dupa prabusirea zidului din Berlin, autoritatile federale germane nu iau trimis pe toti estgermanii la Bon dupa cetatanie, ci iau declarat pe toti cetateni ai Germaniei Federale si au mutat capitala la Berlin.
    Este o rusine sa vezi atitea cozi pe la consulatul Romaniei si o atirnare atit de iresponsabila fata de cei care doresc sa devina cetateni romani.. Din pacate, dar astai adevarul…..

  31. Pentru Nistreanu

    Apreciez durerea pe care ai evocat-o. Si pesimismul e foarte pronuntat. Dar totuna vom izbindi, prin generati tinara, pentru ca este o generatie de oameni care nu fac tirg atunci cind e vorba de libertate. daca vom putea deveni liberi cit mai multi, vom reusi sa scapam de trecut si sa mergem spre Romania, cu Romania, alaturi de Romania spre UE.

  32. Pentru Monica
    Draga Monica! Asa este , dar nu intocmai.Daca ne luam dupa „basarabenii ” cu radacini dracu stie de unde /si din acestea avem multi/ v-om ajunge la situatia asemanatoare in care din 10 copii a unei mame 3 au crescut mai pacatosi si altii 7 au incetat sa-i mai considere de frati . De rusine.Nu ar fi fost mai bine sa tina minte , ca singele apa nu se face si sa faca tot posibilul sa-i ajute sa devina oameni.Chiar si fortat intru binele lor.Multumita vine mai apoi. Despre care basarabeni vorbiti DVS? Despre cei care inca nu se nascuse si deja li s-a turnat atit venin in cap si suflet ca rominul este dusmanul lui? Nu tineti cont absolut de soarta istorica a basarabenilor ? marea majoritate a ,asarabenilor sunt oameni deosebiti. Dar stiti cum se spune: rai sunt putini dar ei sunt vazuti peste tot , pentru ca incurca oriunde ar fi si deacea par atit de multi. Nu va luati dupa cei care nu stiu de unde vin si de ce neam este.Pina la urma noi nu ne dorim povara pe spatele Romaniei.Suntem apti de munca si nu suntem atare celor 3 copii a unei mame.Istoria va demonstra ca noi suntem un popor si v-om fi impreuna.Mai devreme sau mai tirziu.Asta este credinta mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *