Europa ameninta ca nu va recunoaste drept democratice si libere alegerile parlamentare din 2009 in R.Moldova

Declaratia comuna a Misiunilor diplomatice acreditate in R.Moldova se refera la starea democratiei si a libertatii de exprimare din societatea noastra. Este unul dintre cele mai dure documente comune din partea misiunilor acreditate in Chisinau. Declaratia comuna arata ca Occidentul nu crede in alegeri libere si democratice in Moldova, in conditiile create de comunisti si pepecedisti impotriva concurentilor lor electorali. PNL a spus acest lucru de foarte multe ori in declaratiile sale – ca, sub actualul regim, alegerile sint compromise incepind cu perioada de guvernare a comunistilor, dar mai ales, incepind cu ultimii doi ani.

Putem spune ca, de fapt, Occidentul a pus cruce pe PCRM si pe aliatii sai. A cazut cortina si se vede ca regele e gol si ca fardajul democratic si proeuropean, aplicat continuu de PPCD regimului comunist dictatorial, a fost dezavuat de occidentali. Invocind Planul de Actiuni UE-R.Moldova, diplomatii europeni cer ameliorarea cadrului legislativ, pe care il califica, precum vedem, inadecvat si inrautatit. Opozitia a cerut in Parlament ca modificarile la Codul Electoral, la alte legi, unde se regasesc aceleasi prevederi legate de pragul electoral, de interzicerea blocurilor electorale si inaccesul celor cu cetatenie dubla (de fapt, romaneasca) la functii de demnitate publica, inclusiv pentru functia de deputat, sa fie predate pentru expertizare organismelor competente ale structurilor europene.

Insa PCRM-PPCD au respins aceasta propunere si Ambasadele cer acum nu numai sa fie trasmisa legislatia spre expertizare, dar si sa fie respectate pe deplin recomandarile acestora, lasind a se intelege ca, prin ele, nu vor fi acceptate aceste modificari. Putem spune chiar ca, prin aceasta Declaratie comuna, guvernarea comunista este amenintata ca, daca nu va proceda astfel si nu va cobori pragul electoral, nu va admite blocurile electorale si nu va permite celor cu cetatenie romana sa candideze pentru Parlament, institutiile europene ar putea sa nu recunoasca alegerile parlamentare din 2009. Aprecierea in legatura cu «periclitarea potentialului mediului preelectoral pentru desfasurarea alegerilor legislative in 2009» confirma direct ideea ca neconformarea comunistilor cerintelor misiunilor diplomatice, care reprezinta punctele de vedere ale Guvernelor tarilor lor si UE, neconformarea standardelor europene va pune sub semnul intrebarii declararea drept legale, libere si democratice a alegerilor parlamentare din 2009 in R. Moldova.

Deja a cita oara – dar, cel putin, a doua oara prin asemenea declaratii -, Ambasadele europene taxeaza Puterea comunista pentru lipsa libertatii de exprimare in R.Moldova. Or, despre ce fel de acces egal si oportunitati egale putem vorbi pentru concurentii electorali in situatia cind presa publica a fost impartita intre PCRM si PPCD? Este criticata lipsa de independenta a politicii editoriale a companiei, care nu este publica, «Teleradio-Moldova»?

PNL a mentionat in recentul Apel catre partide si in documentele ultimei sedinte a Delegatiei Politice Nationale fenomenul persecutarii membrilor sau a doritorilor de a deveni membri ai altor partide decit PCRM si PPCD. De asemenea, cum putem considera ca alegerile au un cadru echitabil pentru toti, cind unii sint atrasi in PCRM sub amenintarea de a ramine fara loc de munca, iar altii sint chemati la Procuratura si SIS pentru ca au aderat la alte partide decit cele doua – PCRM si PPCD – din coalitia monstruoasa?

Consider ca presa democratica, partidele nationale trebuie sa faca presiuni asupra regimului comunist sa-si revada atitudinea fata de modificarile legislative efectuate, sa tina cont de Declaratia comuna a Misiunilor diplomatice si sa evite dstabilizarea situatiei politice in R. Moldova inainte si dupa alegerile din 2009.

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Da si mie mi se pare ca Europa pregateste terenul pentru a nu recunoaste o eventuala victorie a comunistilor.succesiunea de scrisori ale ambasadelor tarilor UE si ale SUA ,scrisori ce contin reprosuri aspre in privinta deficitului grav de democratie in RM, cred ca pregatesc un fundament in aceasta privinta. Nu este suficient ca ziua de votare sa se desfasoare fara incidente ori procesul de numarare si contabilizare a voturilor sa fie cel corect daca procesul electoral a fost fraudat iar mecanismul de formare a opiniilor a fost manipulat prin abuzuri, amenintari avantaje financiare ,pe scurt prin metode n edemocratice. Comunistii nu dau semne deloc ca au de gind sa hoace cinstit ci dimpotriva chiar actioneaza pe fat si cu duritate maxima, exemplele fiind numeroase. Probabil Occidentu a ajuns la concluzia ca cetatenii RM nu sunt in stare sa obtina schibarea far un ajutor si aici probabil ca scenariul ucrainean va fi repetat.

 2. Мне кажется что трескотня этих дипломатов не стоит брать в серьез.
  Чего только не было до сих пор, о чем только не писалось, говорилось, планировалось и толку нихира! Командировки, семинары, форумы – и вот уже 17 лет!
  А сколько еще будет из области этого дибилизма?
  Им надо ведь как-то отреагировать на происходящее и дать понять оппозиции в какую сторону двигаться?
  Вот они и „реагируют!”
  А решение с потолком протискивания в депутаты в 6% правильное!
  Хватит этот дибилизм с множеством партий в Парламенте и толку никакого.
  Будут три партии и народ со временем определится кому отдать свои предпочтения. Где партия Маричики Левицки, куда она делась? Продали ее генералу Алексей? А где Алексей?
  Может кто вспомнит где PFD вместе со своим Матеем? Вот то-то!
  Одни партии дохнут а другие рождаются. Народ же в дураках остается.
  Молдова не теплица для клонирования партий! Хватит!
  Уже С.Мокану рвется к вершине, Филат карабкается, А.Петренко что-то там мутит, – и все эти „умники” на демократическом сегменте пузыри пускают, электорат же Воронина не смеют трогать.
  Диву даешься!
  Вся эта шушера на демократическм сегменте ошивается а народ выбирает коммунистов.
  Вот поэтому и надо 2-3 партии с понятной доктриной, деньгами, (любая партия всегда, везде и на все времена защищает и лобирует чьи-то интересы, и не надо дурить народ, что она защищает именно его, народа интересы) и тогда все встанет на свои места. Все будет понятно и главное не сердито!
  Пора по немногу споновиться прагматиками, выдавить Миорицу из себя и перестать быть пастухом.
  Настало время хотя бы таблицу умножения выучить и просчитывать свои на несколько шагов вперед поступки.
  Соглашусь с мнением сталина, что Европа готовит некие меры помешать коммунистам вновь обдурить народ как и ранее и все взять в свои руки.
  При таком безразличии народа, глупости и безмозглости нашего старшего поколения и продажности своей за 20 лей к пенсии, ничего не остается как такими искуственными методами помочь народу хоть что-то выдавить „правильное” из себя.
  При такой тупой оппозиции что числится у нас, нам еще долго барахтаться как той балиги в проруби.
  Грубо – но зато точно!

 3. Dar eu cred ca nimeni nu trebuie sa ia in serios ce scrie acest 111!

  Puteti chiar nici sa nu mai cititi ce scrie ca oricum nu s-a invatat minte sa scrie romaneste.

  Sigur ca este un comunist care se arata tare destept pe aici.

 4. Socolenco: ce face individul nu are legatura cu orientara politica ci cu cei 7 ani de acasa. Vorba d-nei Pavlicenco, din cauza ca stie prost romaneste ne sfideaza scriind ruseste…asta e m-ai vazut ca pina si Vitalia Pavlicenco apara astfel de apucaturi desi se pretinde mare romanca???

  Ce-ar fi sa sfidez si eu forumul postind in Engleza ori japoneza?

 5. Stalinus,
  Pot sa te bucur 111 pleaca de pe blog.Asta ati vrut?
  Curind plec si eu, ca mi-i scirba si urasc politica pina in maduva oaselor.Tu poti sa-ti promovezi si mai departe vorbele reci si desarte,poate te vom alege pe tine presedinte al tarii Moldova.
  M-am mai convins inca odata, in politica nu este loc de emotii scopul este unul: sa dobor pe cel de alaturi de mine.Pe nimeni nu va intereseaza de fapt consolidarea fortelor democratice si soarta acestora de jos.”Uitati-va cit sunt de mare si cit sunt de tare” asta este deviza voastra.
  Ma intreb pe cine?Pe 111 care cum se exprima si el este liber acolo unde este, sau pe mine care”je m’en fiche” de politica voastra???,
  dar de-alde mine sint multi……prosti, da multi.

 6. „sau pe mine care”je m’en fiche” de politica voastra???,”…asa crezi??? nu politica de care” tu t’en fiche” iti face viatza un cosmar ?

  Fortele democratice scumpa mea NU SE VOR CONSOLIDA NICIODATA” PA RUSSKI „…sa tii minte lucrul asta.
  Iti recomand postarea lui Stefan RO de la articolul celalalt …merita sa-l citesti…si sa-l intelegi.

 7. Fortele democratice dragul meu Stalinus, tot nu se mai consolideaza nici romaneste nici moldoveneste. PNL, PLDM, PL, AMN, MAE partidute care si-au declarat doctrina liberala, dar incapabile de a se integra intr-o forta liberala unica. Cauza ar fi ticalosia innascuta a liderilor, fiecare dorind sa fie principalul sef, dar nici unul dintre ei nu a facut NIMIC pentru aceasta tara.
  Daca vrei sa ma contrazici, argumenteaza.
  111 are perfecta dreptate, opozitia liberala prezinta o gloata de pigmei politici, recipiente subdezvoltate, cultivate de societatea sovietica, care cu nimic nu se deosebesc de oponentii lor de la putere

 8. Am citit atent declaratia, nu am gasit nici o amenintare. Cum sa Va inteleg interpretarea ei in titlu, cititi una si vedeti alta? In popor aceasta se numeste „a pune lapsa pe urechi”. Impacati-va cu realitatea, voi cu nimic nu va deosebiti de comunisti

 9. Opozitia liberala zici tu ca-s pigmei politici. OK e in regula si atunci cine sunt ‘Titanii” ?? Voronin ?, Stepaniuk , Rosca? …foarte bine baiatule voteaza-i pe titani si tu si 111 …
  Zici matale :”111 are perfecta dreptate, opozitia liberala prezinta o gloata de pigmei politici, recipiente subdezvoltate, cultivate de societatea sovietica, care cu nimic nu se deosebesc de oponentii lor de la putere…”

  Stimabile politicienii sunt PRODUSUL SOCIETATII VOASTRE sunt OGLINDA VOASTRA daca nu ai inteles inca asta….Politicienii unei tari nu pot fi nici mai buni nici mai prosti decit societatea care ii scoate in fata.

 10. Adrian:#

  Am citit atent declaratia, nu am gasit nici o amenintare. Cum sa Va inteleg interpretarea ei in titlu, cititi una si vedeti alta? In popor aceasta se numeste “a pune lapsa pe urechi”. Impacati-va cu realitatea, voi cu nimic nu va deosebiti de comunisti
  # Stalinus spune: Cind ai sa lucrezi cu Comisia UE 17 ani asa cum am lucrat eu vei incepe sa pricepi mai usor ,pina atunci poate ar trebui sa crezi pe cei care stiu….(dar nu-i obligatoriu comunistii mai pot face inca un guvern, doua, trei cite vreti voi)

 11. Stalinus,
  nu ne mai scoate atit ochii cu rusi,Voronin,cutarica si cutarica,ca tot de-alde tine l-au pus la cale pe Rosca sa se pupe cu Voronin,ca sa intelegem si noi dupa citiva ani de democratie ce pierdem.Astea se numesc farce politice.Daca am scris asta inseamna ca am simtit-o pe pielea mea.

  „nu politica de care” tu t’en fiche” iti face viatza un cosmar ?”-dar oare cine face politica?

 12. trebuie sa recunosc ca am fost mai critic decat trebuia relativ la Rep.Moldova de astazi, pentru ca privind la rece…

  imi dau seama ca pe de o parte dna Nina are dreptate… ca sunt „farse politice”.

  si noi in Romania am facut greseli de am votat masiv FSN la inceput care era condus de iliescu – mana dreapta a lui ceausescu pentru ca
  1. lumea nu a stiut cine era
  2. iliescu mintea frumos, si inca o mai face

  nu degeaba acea in care a fost ales presedinte a fost denumita „duminica orbului” la noi !! adica nu am stiut pe ce punem stampila (votat).

  Cand ma uit in trecut cu toata ciuda ca am pierdut 10 ani din cauza lui iliescu, totusi nu pot sa nu recunosc la rece, ca ACEA ETAPA A EXISTAT SI SE PARE CA NOI NE_AM DORIT-O ! AM MERITAT-O !
  A fost nevoie de o perioada de TRANZITIE lenta cei drept…. dar asa se pare … ca in REALITATE A FOST NEVOIE.

 13. Pentru Adrian

  Dragul meu, mesajul dumitale m-a intristat, dar cred ca acesta a fost scopul urmarit.

  Chiar crezi ca motivul neunirii liberalilor este ticalosia nativa a liderilor? Ori acum ai intrat pe blog si nu ai citit nimic, ori nici nu te intereseaza. Eu, Pavlicenco, nu ma doresc principalul sef, dar consider ca am facut multe pentru RM si pentru schimbarea mentalitatii oamenilor, care sa nu mai poata fi inselati de PCRM si PPCD.

  Stilul in care scrii seamana cu al pepecedistilor. Ai dreptul la el, dar este prea necredibil, pentru ca lucrurile sint deja atit de evidente, incit devine ridicol. Iti pot spune ca Occidentul a pus cruce pe PCRM+PPCD si cred ca, intr-adevar, Declaratia misiunilor diplomatice este un avertisment. Uita-te la mentiunea privind mediul preelectoral – lucru nementionat niciodata anterior atit de dur si raspicat de Occident. Regele e gol, a cazut cortina si fardarea de catre PPCD a imaginii regimului totalitar comunist a fost dezavuata.

 14. Pentru Stalinus

  Nu e corect s acorelezi nationalitatea mea de romanca si postarile lui 111. Interesul fiecaruia e sa fie citit, in engleza si japoneza, in special, e mai mica marja de manevra ca dialog. Nu vreau sa discriminez pe cineva pentru ca scrie in ruseste, dar am facut corect ca mi-am expus atitudinea.

 15. Ed: „Cand ma uit in trecut cu toata ciuda ca am pierdut 10 ani din cauza lui iliescu, totusi nu pot sa nu recunosc la rece, ca ACEA ETAPA A EXISTAT SI SE PARE CA NOI NE_AM DORIT-O ! AM MERITAT-O”

  Mai Ed de meritat om fi meritat-o ca doar noi sinduri am facut-o cu mina noastra (cind ma gindesc ca si eu am votat in 90 pe Iliescu -dupa aia nu)
  dar de dorit nu pot sa spun ca ne-am dorit 10 ani sa bijbiim dupa ‘luminite” , dar asa cum zici si tu si cum spunea si Brucan asta e ,iata ne apropiem de cei 20 de ani si cita dreptate avea Brucan.Tare as fi curios cit le-ar fi ‘dat” moldovenilor….

 16. D-na Pavlicenco

  Din pacate exista o mare legatura intre ce posteaza 111(si mai ales cum posteaza) si nationalitatea dv de romanca plus calitatea dv de gazda a acestui Blog, indiferent de modul cm vreti sa o luam.

  111 nu scrie ruseste doar din considerente lingvistice ,acest gen de produs al societatii din RM este cel care va va mentine in ‘no man’s land.

  Nu am nimic personal cu el, am cu atituninea pe care dv si altii o aveti in aceasta problema si pe care o consider gresita.

  Toata lumea vorveste de mindria de a fi basarabean dar atit cit observ eu ea se manifesta doar in fata romanilor caci in fata elementului rusesc se topeste ca un cubulet de unt pe plita incinsa.

 17. Doamnă Pavlicenco
  M-am referit strict la aspectul politic, nimic personal. Insultele le retrag. Nu fac parte din electoratul PPCD. Din discuțiile cu concetățenii am înțeles că sînt derutați. Da, regele e gol, dar e goală și fronda, ei nu văd printre lideri de opoziție o alternativă demnă actualei puteri. Să-mi fie iertat scepticismul, dar eu fac parte din acest grup electoral și, vorbind la concret, nu cred nici în D-stră.
  Repet, nimic personal, doar Vă atenționez că veți avea nevoie de o mare forță de convingere pentru a completa electoratul stabil, dar puțin numeros cu noi simpatizanți.

 18. hahaha… da dle Stalinus…

  imi aduc aminte si chiar am avut ciuda ca Brucan a avut dreptate.
  MARE dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *