Ne regasim sau nu ne regasim in acest microstudiu?

In discutiile de pe blog observ ca noi, cu totii, cautam un raspuns la intrebarea « De ce sintem cum sintem?» Am primit, ceva timp in urma, un text de la o prietena, pe care am hotarat sa-l plasez pentru a va intreba daca sinteti de acord cu cele expuse aici.

“N-am crezut niciodata in specificul national, in „sentimentul romanesc al fiintei”, in totul ce filozofii culturii si psihologii maselor ne-au atribuit ca sa ne distinga de alte popoare.

Nu cred ca suntem mai ospitalieri decat altii, mai harnici sau mai hoti. Nu-mi pare nici bine, nici rau ca sunt roman. Uneori regret ca nu m-am nascut elvetian, dar imediat imi aduc aminte ca as fi putut sa ma nasc ugandez. Suntem si noi, romanii, undeva „la mijloc de rau si bun”, cum scria Ion Barbu, un neam sub soare, nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Daca n-am luat nici un premiu Nobel, in schimb am inventat stiloul. Daca zidul ni s-a prabusit peste noapte, ne-am apucat, cuminti, a doua zi sa-l ridicam la loc, si tot e ceva. Am fi putut, in definitiv, sa-l lasam in plata Domnului de zid si sa ne caram cu totii in alta parte…

Cu toate astea, exista ceva specific romanesc, ceva atat de adanc in firea noastra, a celor care traim azi pe acest plai de dor, incat  m-as hazarda sa spun ca este insasi esenta „romanismului” in acest moment istoric. Este cercul vicios al isteriei provocate de stres si al stresului provocat de isterie. Dati-mi voie sa fiu, in continuare, mai explicit.

Daca traiesti numai in Romania, e posibil sa nu-ti dai seama ca e ceva in neregula cu lumea din jur. Ai culoarea mediului si te misti o data cu el. Esti una cu toti ceilalti. Dar daca te intorci, dupa o vreme indelungata, in tara, e cu neputinta sa nu fii izbit de cat de anormala e umanitatea de aici. De cat de chinuiti sunt oamenii si de cat de rai devin din cauza asta.

Nu se poate sa nu fii uluit de faptul, de pilda, ca una dintre cele mai raspandite strategii de supravietuire e mitocania agresiva. In orice tara civilizata oamenii incearca sa-si menajeze nervii cat se poate de mult. Sunt prevenitori unii fata de altii in forme duse aproape pana la caricatura.

Si-au dezvoltat zambete sociale si ritualuri de contact care sa elimine, practic, posibilitatea oricaror conflicte. Cand cineva te contrazice, ii zambesti si spui: „We agree to disagree” („am cazut de acord ca nu suntem de acord”). Cand cineva te calca pe picior, te grabesti sa-ti ceri TU scuze.

O ipocrizie blanda si surazatoare te intampina peste tot, ca un balsam care alina toate ranile si satisface toate susceptibilitatile. Aceasta ipocrizie poarta numele de politete si e esentiala pentru fluidizarea substantei sociale.

Romanul nu este asa pentru ca nu poate fi, obiectiv, asa. Pentru ca la noi, daca esti bun, esti calcat in picioare. Sa ne imaginam o tanara care devine vanzatoare. Isi iubeste meseria si isi propune sa fie cat mai draguta si mai serviabila cu clientii.

Zambetul profesional, acel zambet care vinde marfa, i se va sterge insa curand de pe fata, dupa ce vreo cinci-sase insi ii vor tranti cate o badaranie sau vor incepe sa urle la ea ca nebunii, din chiar prima zi de lucru. Sunt toate sansele ca, dupa o luna de zile, zambetul sa-i dispara complet, iar dupa un an, sa avem vanzatoarea noastra standard, acra si scarbita, care te repede de nu te vezi.

Badaranii, de care-am vorbit, nu sunt nici ei badarani din nastere. Si ei sunt bieti oameni, la care s-a urlat si care-au fost umiliti de cand se stiu. Au devenit scarbosi, pentru ca au simtit pe pielea lor ca nu tine sa fii dragut cu ceilalti. Pentru ca, la toate ghiseele, au rezolvat numai urland. Pentru ca doar fiind mitocani au avansat social, calcand peste cei blanzi.

In armata, soldatii sunt extrem de chinuiti „intr-o perioada” de sergentii lor. Cand ajung ei insisi sergenti, ii chinuiesc pe noii recruti si mai abitir. Si tot asa, in toate straturile sociale si la toate nivelurile, romanii isi sunt propriii calai si propriile victime, intr-o societate profund alienata psihic, intr-o societate isterica.

Cred ca asta ne distinge, ca romani, in lume, la ora actuala: tensiunea continua la nivelul vietii cotidiene. Starea continua de explozie, care ne provoaca ulcere si atacuri cerebrale. Conflictul generalizat al fiecaruia cu fiecare. Nu vreau sa spun prin asta ca suntem fundamental rai.

Fireste, ne-au impins spre asta saracia si lipsa de orizont, carentele de educatie, perplexitatea maselor taranesti dezradacinate si aduse in ghetourile marilor orase. Pot fi si alte explicatii obiective. Dar e inca ceva, mai subtil, mai intunecat in tot acest chimism social. Inraiti de lumea in mijlocul careia traim, cu timpul incepe sa ne placa sa fim rai.

Sadismul nostru rabufneste atunci in insulta si obscenitate. Incepem sa ne mandrim cu grobianismul nostru si, exhibitionisti ai moralei, ne dezbracam voluptuos de caracter in aplauzele excitate ale publicului. Curand, devenim la fel de cinici, la fel de incapabili de a distinge binele de rau ca tarfele, securistii si noii imbogatiti.

Ascensiunea (sau doar supravietuirea) noastra sociala e marele premiu castigat cu pretul mitocaniei noastre. Iar cercul acestei nevroze nationale nu ar putea fi spart decat printr-o lunga terapie care, ca orice demers psihanalitic, ar fi lunga, scumpa si cu un rezultat incert. Nu cred ca ne-o putem permite deocamdata.”

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Da,este un text cu un sens filozofic si psihologic f.profund, dar exact.Citind acest text am intilnit ideea mamei mele care spune,ca ea „nu era asa cum este acum,ci viata a inrait-o”

    La fel am simtit pe propria-mi piele ideea frazei:”Si-au dezvoltat zambete sociale si ritualuri de contact care sa elimine, practic, posibilitatea oricaror conflicte.”

    Pentru a ne dezvolta si noi acest zimbet social e nevoie int-adevar de timp si de activitate,ceea ce doamna o numeste terapie.
    Activitati ce ar place multora din noi.Ceea ce ne place ne face totdeauna sa zimbim satisfacuti si impliniti.Si chiar daca mai ai cite un stres nu te doboara usor,caci stii ca in jurul tau ai faurit cu propriile eforturi binele,bine care te incurajeaza sau te forteaza sa zimbesti.
    Zimbetul vine de la bine.

  2. Aici este vorba in exclusivitate de cultura sau mai bine zis de nivelul de cultura, care pare a fi cam jos pe meleagurile noastre mioritice. Occidentalii chiar daca sunt glaciali atunci cind nu te cunosc, indata ce intri in contact cu ei devin altii in deosebi foarte amabili care stiu sa te asculte. Este adevarat ca mediul in care traiesti te afecteaza intr-o oarecare masura insa as crede ca depinde si de noi daca se conformam sau nu ‘normelor’ adoptate de multi. Daca intr-o societate occidentala la fel poti intilni needucati ceea ce se intimpla mai rar, atunci la noi mai rar intilnesti oameni de o cultura cu adevarat inalta. Si asta se poate de tratat cu adevarat greu, dupa citeva generatii cu traditii din tata in fiu. Poate ca se trateaza si mai greu decit problemele economice.

  3. Si daca veni vorba de educatie:Omul singur nu se educa,sunt nenumarati factori care influenteaza asupra personalitatii lui,factori care din pacate lasa vrem noi sau nu vrem,ne dam seama sau nu,cite o urma involuntara in dezvoltarea acesteea.
    De multe ori oamenii repeta ce-au facut altii,ne place sau nu ne place lucrul acesta,repetarea insasi este un exercitiu al instruirii.

    Cultura se antreneaza prin multe exercitii de repetare(acasa,in strada,la scoala,la discoteca,in birou la primar sau patroni etc.oriunde).
    Dar ce inseamna cultutra?Acest cuvint are sens foarte larg,in cazul dat este vorba de cultura vorbirii urmata imediat de cultura comportamentului.
    Francezii bunaoara si-au gasit cuvinte speciale cu care se adreseaza de fiecare data:”Comment ca va?”Merci,ca va bien et vous?”Si cel mai uimitor lucru este ca nu se plictisesc niciodata de ele.De ce?Incearca sa puna nitica sinceritate in ele,chiar daca sint foarte cunoscute si atit de des folosite.

    Ce cuvinte speciale pentru a incepe o discutie avem noi moldovenii?

    Cred ca ar trebui ca fiecare din noi sa aiba cunostinte minime nu numai in limba dar si in psihologie,macar ca parinte pentru a putea educa copiii mai bine.

    Nu in zadar in strainatate aproape fiecare familie are un psiholog de familie.Din pacate la noi s-a reusit doar medici de familie sa numeasca, pina la psiholoi n-au mai ajuns.

    Si nu mic rol il joaca si situatia economica a fiecarei familii,care duce de asemeni la educatia unei culturi,mai ales in vorbire si comportament.

    Uneori prin conflicte din cauza neajunsurilor si a saraciei nu rezolvi nimic,deaceea strainii ” Si-au dezvoltat zambete sociale si ritualuri de contact care sa elimine, practic, posibilitatea oricaror conflicte.”

  4. Мне кажется, что вопрос о культуре не так уж и сложно поправить.
    Я не говорю о культуре в искустве, музыке, и т.д., я имею ввиду культуру поведения, общения, пития, диалога и т.д.
    Все начинается в семье. Мать воспитывает дочь, – отец сына.
    И если сегодня молодая деваха, студентка университета позволяет жлобу Гицэ Клошкэ „изьяснятся” матом в ее присутствии, то о какой культуре будет она говорить со своими будущими детьми?
    А ведь все скажут что у этой девахе высшее образование и она культурный человек!
    Дура она!
    Стоит ей всего раз заявить этому Клошкэ, что она не потерпит такого поведения в ее присутствии и Клошкэ заткнется навсегда. Быка надо его же методами воспитывать. Деваха же замуж хочет и она часто на все идет, чтоб этого Клошкэ возле себя удержать, а результат видим на центральной площади.
    Мусор, грязь, деревья мокрые от….. и дурацкий смех этих девах в перемешку с воплем пьяного Клошкэ.
    Вот они, наше будущее, – культура наша.
    Вы видели хоть одного взрослого горожанина чтоб деревья „обливал”, рыгал за аркой в наши национальные праздники?
    Бомжи не в счет!
    И ведь попробуй этой быдле замечания делать!
    О демократии „Jita” вспоминает! О правах человека!
    Вот и выходит, культура из семьи идет.
    И если наши фольклористы говорят что все традиции народа именно в селе и сохраняются, то и все быдляцкое оттуда же идет.
    Наш крестьянин. что в Италию поехал нам „имижд” делает своими пьяными выходками, и рыганием в кустов.
    Стыдно слушать иногда. что расказывают наши знакомые о нашей же быдле что в Европу подалась.
    Ребенка мать учит ходить, говорить, читать и писать, из него старается человека сделать, но не понимает что без культуры ничего у нее не получится.
    И откуда ей это понимать ведь сама когда-то, будучи студенткой университета, рыгала за аркой Победы на площади вместе со своим Гицэ Клошкэ?

  5. Cuvinte de adevar in toate comentariile astea. Dar cum spune autoarea, intradevar, parintii nostri au fost chinuiti si nu au reusit sa ne educe pe noi, acuma suntem sinoi prapaditii lumii si urmasii nostri risca sa ajunga la fel, asta daca noi tinerii nu ne vom da seama si nu vom incerca sa-i invatam sa fie altfel.
    Vreau sa povestesc din ceva personal. Am fost recent la piata centrala sa cumpar fructe, am mers acolo ca sa fac economie, am cumparat si eu citeva chilograme de fructe iar vinzatoarea cu zimbet pe buze m-a deservit. Am mers eu la cintarul de control si am ramas uimit de faptul ca am fost pacalit, adica am platit cu 30% mai mult decit era real in cos. Pe loc m-am enervat si am mers inapoi la acea vinzatoare care avea vre-o 22 de ani. In momentul cind am ajuns la ea ce credeti ca am facut… nu am facut scandal, ci cu zimbet pe buze i-am spus ca imi pare rau ca ea a incercat in asa hal sa cistige bani pe seama mea (sau a clientilor), dupa ce ea frumos mi-a intins banii inapoi si a cerut punga cu fructe. Eu puteam sa fac mare scandal acolo, asa ca sa auda toti, dar o inteleg pe ea ca sarmana sta in soare de dimineata pina seara, cind e cald si cind e frig, salariul e mic, si incearca si ea sa se descurce in viata asa cum poate. La alta masa, in schimb, ul alt domn mai mare cu vre-o 20 de ani, la fel a verificat cumparatura la cintar si a vazut ca a fost si el pacalit, cel care ii vinduse marfa a vazut si a inceput sa strige la el: „da si bai si verifisi, crez ca te-am amajit” raspuns: „stai sa vad ca de-atita sta cintaru ista aisi ca sa controlez”….e a fost un mic scandal de 5 min, care a distrus citiva nervi si la unul si la altul, cel mai nteresant e ca alaturi de cumparator era si fiul sau de vre-o 8 ani care se uita uimit la tatal lui cum se cearta. Iata si concluzia de unde si pina unde e cultura noastra si cum usor noi o transmitem urmasilor nostri. Sa ne binecuvinteze domnul ca noi tinerii de azi sa deschidem ochii si sa incercam sa invatam copii nostri sa fie altfel…

  6. nu cred si nu vreau ca oamenii sa creada ca trebuie sa simta intr-un anumit fel !!
    mai mult sa fiu extrem de sincer cu dvs, NICI NU IMI DORESC ca est-moldovenii sa se simta ROMANI daca nu isi doresc !

    ceea ce imi doresc ca urmas al lui Stefan cel Mare este ca NOI VEST-MOLDOVENII SA NE FACEM DATORIA SA VA SPUNEM CA NU SUNTETI SINGURI SI CA VOI EST-MOLDOVENII AVETI ACELEASI DREPTURI ISTORICE SI MORALE asupra istoriei !

    avem o istorie comuna, un suflet comun !!! ASA ESTE !
    dar avem si o istorie diferita si un suflet diferit !!! DEASEMENEA ESTE ADEVARAT !

    ceea ce as dori sa spun oricarui est-moldovean este ca daca se va face Unirea dintre Romania si Rep. Moldova, VOI VETI CONTINUA SA EXISTATI asa cum simtiti, si NOI VOM CONTINUA SA EXISTAM DEASMENEA asa cum simtim, si ca faptul ca simtiti MAI DIFERITI fata de noi vest-moldovenii ESTE UN LUCRU NORMAL !!!
    si chiar daca cineva este minoritar, deci de o alta nationalitate ESTE FOARTE BINE SA SE SIMTA RUS, UCRAINEAN, TATAR, etc!!!

    doar ca vom fi in aceasi tara MAI MARE, MAI PUTERNICA, MAI BOGATA, MAI SIGURA, MAI IUBITA !

    mi-as dori foarte mult Unirea Romaniei si a Rep. Moldova dar PRIN REFERENDUM si doar dupa ce noi si voi ne vom fi dat seama ca totusi vorbim aceiasi limba, avem origini veeeechi comune, si ca impreuna vom reusi sa facem UN VIITOR MAI SIGUR COPIILOR NOSTRI !

    cred ca cel mai important lucru care ar trebui sa il voteze fiecare cetatean al Rep. Moldova asa cum consider si pentru mine personal cand votez in Romania (deci nu dau sfaturi pe care nu le urmez 🙂 este ca fiecare sa VOTEZE O VIATA MAI BUNA !!! si mai ales cand vremurile sunt negre SA VOTEZE SCHIMABAREA !!! indiferent care o fi aceasta !

    CURAJ ! orice se poate !!
    CAND CEI MULTI SUNT UNITI !

  7. Da, asa este, suntem cu totii diferiti atit cit cuprinde cultura, principiile morale si credinta, insa facem parte din acelasi grup,suntem la aceeasi masa in aceeasi camera,suntem in Moldova.
    Fiecare din noi are acea parte de influenta aici, dar nu-i deajuns sa fii o persoana importanta.Ce folos ca parlamentul, guvernul sunt umpluti cu oameni cu o oarecare putere, daca nimeni nu face nimic bun pentru tara sa? Daca gindul ii sta doar la cum sa-si construiasca o casa mare si frumoasa si ce masini noi, luxoase au aparut?…pentru ca fiecare se gindeste doar la nasul sau, cum traieste restul lumii pe nimeni nu intereseaza. Omul simplu vede aceasta si incearca sa supravietuiasca cum poate, fiind angajat nu doar la un serviciu, muncind ca un nebun. E si asta una din cauzele care determina nivelul scazut de cultura, pentru ca-n momentul in care parintii nu sunt acasa, copii sunt lasati din capul lor…
    Oamenii des fac ceea ce nu vor, ce nu le place pentru a obtine ceva mai bun, ceea ce nu au in viata.Aici e loc si pentru incalcarea legii, a unor principii, a demnitatii…si noi ascundem astea, ne este rusine, ne este frica de alti oameni, ne este frica de oamenii apropiati, ce vor crede ei? ce vor spune? si chiar daca stim ca e ceva rau la mijloc, ca am putea pierde ceva ireversibil, nu ne oprim din a face in continuare aceleasi greseli, spunem aceleasi cuvinte care dor, si plecam in loc sa raminem, plecam in loc sa-nchidem ochii pe-o clipa si sa-ntelegem cu inima ca acest lucru la care ne-ntoarcem cu spatele este principalul motiv pentru care zimbim cind ne este trist, pentru care ne trezim dimineata cu un car de planuri pe viitor si pentru care ne culcam seara ca sa vina mai repede dimineata…motivul pe care traim.
    Fiecare decide pentru el ce are de facut azi, dupa care vine ziua de miine, care ne aduce roade in caz ca am procedat corect, sau ne aduce regrete, deoarece sesizam ca am gresit…
    Deci haideti sa ne impunem vointa si sufletul in ceea ce facem, pentru a nu ne intoarce in regrete si cainte.
    Haideti sa luptam pentru noi, pentru copiii nostri, pentru a-i scuti de problemele si greutatile prin care trecem noi, pentru o viata mai buna.Haideti sa fim puternici.

    P.S.mi-a reusit un comentariu cam filozofic, dar cred ca merge 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *